Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Концесиите на две летища се бавят заради спорове за собствеността

Дата: 29.06.2007

Спорове за собствеността забавят концесиите на летищата в Пловдив и Горна Оряховица. Това обяви транспортният министър Петър Мутафчиев пред парламента в края на миналата седмица. За концесията на пловдивския аеропорт беше създадена междуведомствена работна група. Терминалът е собственост на частната компания ТАДО на Младен Мутафчийски, а военното министерство притежава терен в центъра на летището.

В момента транспортното министерство се опитва да се договори за терена с военните. Вече е готова оценката на терминала и са започнали преговори с ТАДО за евентуална продажба или замяна на терена, съобщиха от транспортното министерство. Според неофициална информация терминалът е оценен на 5 млн. лв. Според неофициална информация предложените граници от военните на полоса за излитане на самолетите не отговоря на изискванията на ИКАO, поставени от транспортното министерство. През април военните поставиха седем условия за концесията на летището, сред които да не плащат такси и да се използват от НАТО.

"Имам сериозни притеснения за забавянето на процедурата около летището в Горна Оряховица, защото то генерира загуби", каза Петър Мутафчиев. За да бъде открита процедура за отдаване на концесия, правителството трябва да вземе решение за прехвърляне на собствеността на транспортното министерство. Военните притежават 34 декара в центъра на аеропорта и предлагат да ги продадат на транспортното министерство или да заменят терена с друг. Собствеността на терена е публична държавна и подобни сделки между две държавни ведомства за продажба не са възможни, казаха от транспортното министерство. От изказването на министъра стана ясно, че военното министерство не оказва нужната подкрепа на процеса по решаване на проблемите на собствеността, което забавя намирането на инвеститори в двете летища. Неотдавна ръководството на летището обяви, че има интерес от нискоразходни превозвачи за използването му.

Видяна общо: 571 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Концесиите на две летища се бавят заради спорове за собствеността
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.