Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Има опасни плажове по Южното Черноморие

Дата: 29.06.2007

Не малка част от плажовете по Южното Черноморие са опасни, какъвто е и Централния бургаски плаж. По него има течения и доста дънни ями, които са една от най-честите причини за трагични инциденти. Това заяви дългогодишният бивш председател на Областната комисия по водно спасяване в д-р Андрей Найденов.

Несъвършенствата на съществуващата нормативна база, липсата на достатъчно превантивни мерки относно водното спасяване са само част от причините, които водят до трагични инциденти, смята д-р Найденов.

Той припомни, че от 1999 година при създаването на Областната комисия по водно спасяване, ежегодно в анализите си Областната управа е отправяла категоричното си становище към МРРБ, сключването на възлагателни договори за стопанисването на плажовете, неотдадени на концесия да става не по-късно от 31 март.

Досега обаче МРРБ сключва договори с Областна управа в средата на курортния сезон, както е случаят с Централния бургаски плаж. Договорът е подписан на 20 юни. Повече от ясно е, че един плаж, за да се приведе в готовност, е необходим най-малко 40 дневен период, коментира още Андрей Найденов.

Според него когато се обявяват конкурси за получаване на дадена плажна ивица, кандидатите достатъчно добре трябва да бъдат запознати с плажа, който ще стопанисват и опасностите, които той крие.

Всеки един от нас, отивайки на морето, трябва да спазва няколко основни правила:

  • преди да отиде на морския плаж да се консултира с личния лекар
  • да се посещават само и единствено охраняеми плажове
  • строго да се спазва флаговата сигнализация и указанията на водните спасители
  • деца, до 10 годишна вързаст да не влизат в морето без контрол от страна на родителите си
  • никога да не забравяме, че морето не е до колене
Видяна общо: 490 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.