Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Вега Еърлайнс ще обжалва решението на ГВА да отнеме сертификата й за авиооператор

Дата: 29.06.2007

Вега Еърлайнс ще обжалва решението на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" да отнеме свидетелството й за авиооператор на компанията заради несъответствие с евростандартите. Това съобщи търговският директор на компанията Ангел Петров. Компанията ще направи постъпки за обжалване първо пред ГВА, после и пред съда.

"Така или иначе това ще е просто едно морално доказателство, че те не са били прави. Ние през последните шест месеца се опитахме да отговорим на този завишен европейски стандарт, който ужким е въведен у нас, но не е и е пълна каша в законодателството ни. Те ни уверяваха, че ако отговорим на него, ще ни пуснат", категоричен бе Петров. Той допълни, че авиокомпанията е потърсила одит от великобританската въздухоплавателна администрация. Тогава британските експерти са посочили конкретни несъответствия, които в последствие Вега е отстранила за около два месеца.

"Вече в края на май бяхме напълно готови – хората от Еврокомисията казаха, че са страшно много учудени, че има авиокомпания с такива стари руски самолети с толкова добра структура и ни увериха, че ще препоръчат да ни пуснат с два от самолетите, които са готови. Но след това – виждайки нивото на другите авиокомпании, нещата изведнъж се промениха и ние минахме с другите", допълни Петров.

Авиокомпанията е инвестирала около половин милион евро. "Но като че ли нашият труд остана най-много невъзнаграден", каза още Петров.

Според него има два основни фактора за отнемането на лицензи – първо, че страната ни е в предпазна клауза по отношение на авиацията. "Второто нещо – еврокомисарите виждат, че руските самолети дават най-много дефекти – особено тези карго самолети, те са и старички. Горе-долу така те се насочиха към руските самолети без типов сертификат и показват тези видове недостатъци. Ние бяхме готови да докажем, че те вече няма да ги дават, но те не ни оставиха", категоричен бе Ангел Петров. По думите му в "Хели Ер" – авиокомпанията, чийто сертификат не бе отнет, но бе отграничена за полети в ЕС, европроверката е била по-формална.

Петров допълни, че забележките към Вега не са "фрапиращи" – дори можело да се отстранят за един ден. "Пример – в еди кое си ръководство нямало списък на самолетите; имало несъответствие между хартиения и другия запис – просто техническа грешка, която може да се случи на всеки. Ей такива дребни нещица. Като бройка са много – 14, но са отстраними за един ден", обясни още той.

"И накрая – ГВА в преамбюла, на това, което ни цитира, пише, че те знаели, че производителят се е отказал от нас – от този тип самолети, което изобщо не е вярно", категоричен бе Петров.

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" отне свидетелството за авиационен оператор на четири товарни авиокомпании заради отклонения от изискванията за безопасна експлоатация на въздухоплавателните средства. Отнети бяха лицензите на Ер София, Брайт авиейшън сървисиз, Скорпион ер и Вега еърлайнс. Единствено се запазва правото да оперира на авиокомпания Хели ер за обхвата на дейност, като регионите за опериране, разрешени за компанията, са всички извън ЕС.

Видяна общо: 467 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Вега Еърлайнс ще обжалва решението на ГВА да отнеме сертификата й за авиооператор
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.