Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Метрото пристига в Младост през 2009-а

Дата: 29.06.2007

Повече от 35 на сто е изпълнението на строителните работи по трасето на първия метродиаметър - от станция Сердика до Младост-1. Предвижда се през 2009-а изграждането и оборудването на 8-километровото трасе и на шестте метростанции по него да приключат и участъкът да влезе в експлоатация. Това заяви вчера за БТА изпълнителния директор на компанията Стоян Братоев. Най-напреднали са строителните работи в участъка от стадион Юнак до Интерпред, където вече се изпълнява вътрешната архитектура на станцията.

Има известен недостиг на средства за строителството на участъка от първия метродиаметър, но се стремим да търсим източници на допълнително финансиране, обясни Братоев. Той посочи, че 45 млн. лева ще са необходими през следващите две години за строителството на участъка от бул. Драган Цанков до Младост 1. Участъкът от метростанция Сердика до бул. Драган Цанков се финансира от Японската банка, припомни той.

Братоев обясни, че пресичането на двата метродиаметъра - на пл. Света Неделя ще става на две равнища. Предстои изграждането на метростанция пред ЦУМ, която ще обслужва метрото от надлез Надежда до бул. Черни връх. Ще бъде изградена подземна връзка между новата метростанция и сегашната метростанция Сердика.

Столичен метрополитен ЕАД е завършил подготовката на тръжната документация за изграждането на втори метродиаметър - от надлез Надежда до бул. Черни връх, съобщи още Братоев. Документацията е внесена за одобрение в Министерството на транспорта. Ако бъде одобрена, до края на годината може да приключи тръжната процедура за изпълнител и от 2008-а да започне строителството на участъка. Общата стойност на проекта за проектирането и строителството на втория метродиаметър е 145 млн. евро. Столичната община кандидатства за финансиране на проекта от оперативната програма "Транспорт" на ЕС. При одобряването на проекта европейската програма ще осигури 85%, а останалите 15 процента - Столичната община.

Видяна общо: 606 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.