Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Осветиха най-ранната християнска църква на Перперикон

Дата: 29.06.2007

Тържествен водосвет отслужи пловдивският митрополит Николай сред руините на най-ранната християнска църква на Перперикон миналата неделя късно следобед. Въпреки неистовата жега, висшият духовник се изкачи на върха на скалния град на траките, воден от ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров.

"Особено съм развълнуван, защото стоя и проповядвам там, където преди 1 600 години е проповядвал Свети Никета-Епископ Ремесиански", каза младият Дядо Николай пред стотиците миряни, накацали по останките от църковната обител. Той благодари на Бог, че е напътил стъпките му към каменния амвон след поканата на археолога Овчаров, на областните управители на Пловдив и на Кърджали Тодор Петков и Ангел Коджаманов.

"Нека в благодарната памет на нашия народ да се възстанови споменът и молитвената прослава на този дивен Божи угодник Никета Ремесиански. Нека да го тачим и да го почитаме с песнословия и молитви всяка година на този ден", призова владиката. По-късно проф. Овчаров разтълкува посланието му ­ след тържественото осветяване на храма идеята е всяка година на Еньовден да се отслужва литургия. Тревогата на археолога обаче е свързана със съхраняването на руините заради интензивните посещения на групи от туристи. Реална е опасността каменните зидове да се сринат под напора на теглото на множеството хора, които се разхождат из обекта, притеснява се проф. Овчаров.

Видяна общо: 802 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.