Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

ЕЛЕНИАДА – приключенски триатлон в Рила

Дата: 29.06.2007

Британски съвет и Екологично Сдружение За Земята представят
ЗЕЛЕНИАДА – приключенски триатлон в Рила

Британски съвет България и Екологично сдружение За Земята застават заедно в подкрепа на природата и спортовете, които не я увреждат, а  развиват местните общности в първия по рода си спортен триатлон в Рила.

Триатлон в Рила с катерене, колездене и трекинг, фестивал с музика и екологично чисти продукти, уъркшопи и местен фолклор, панаир за спортна екипировка и демонстрации на екзотични за България спортове могат  да са един от добрите начини природата и местният бизнес да съществуват хармонично заедно и да печелят един от друг.

Множеството събития са част от международния проект на Британски съвет PLAY IT  GREEN, който се осъществява от и за млади хора от Обединеното кралство, България и Албания. Обмяна на опит в полза на едно по-съвременно и адекватно управление на националните паркове в трите страни, насърчаването на атрактивните спортове сред природата и популяризирането на онези от тях, които не я увреждат и са благоприятни за местния бизнес, са основните мотиви млади хора от трите държави да обединят усилията си в общ атрактивен и полезен проект.

Българското централно събитие – триатлонът в Рила ще се проведе над с. Самораново до Дупница и в неговата организация ще се включат партньорите на българската страна от Обединеното кралство и Албания.

Триатлонът ще бъде открит сутринта на 7 юли от 9.30ч. от посланика на Великобритания в България Н.П. Джеръми Хил. Самият той ще се включи в състезанието, макар че не може да се състезава за голямата награда – пътуване до Lake District – национален парк в Обединеното кралство. Награждаването ще бъде на 8ми юли и ще бъде в различни категории и с подкрепата на множеството партньори на проекта и представители на бизнеса, подкрепящ природата.

Записванията на кандидатите за участие започна от 22 юни на интернет сайта на ЕС За земята http://www.zazemiata.org/youthadventure и до момента вече има десетки регистрирани. На сайта има и подробна информация за маршрута, както и какви са изискванията към участниците (екипировка, т.н.)

Като част от проекта в България ще пристигнат и едни от най-добрите експерти по парков мениджмънт от Обединеното кралство, доказали на практика възможностите един национален парк да печели от девствеността на природата, а не от унищожаването й.
На 8 юли, неделя, от 18.00 ч., гражданите в София пък ще могат да участват във форум-театър – новаторска форма на дебат за съдбата на националните паркове. Форум-театърът ще се проведе в градинката на Народния театър, от страната към бул. Цар Освободител.
Последната фаза включва интерактивен дебат на 9 юли с експерти, инвеститори, журналисти и екологични организации в Център за Култура и Дебат „Червената къща“ на ул. Любен Каравелов 15 в София от 18.00.

Превоз до мястото на събитието в Рила за журналисти ще бъде осигурен, молим да потвърдите своето участие на тел (02) 942 4344 или 0887 424344 – рецепцията на Британски съвет.

За повече информация:
Любов Костова – Публични комуникации и маркетинг
Янина Танева - Публични комуникации
Британски съвет За Земята
tel  +359 2 9 424249; 0887 424249  tel +359 899 912 137
www.britishcouncil.org/bulgaria  www.zazemiata.org

Кратко представяне на проекта:

Play it Green е проект на Британски съвет България, който ясно застава зад устойчивото развитие и опазването на околната среда. Проектът е част от мащабната инициатива на Британски съвет, наречена Youth! Sport! Action! (Младеж, спорт, действие), който  стартира едновременно в 11 страни от региона на Балканите, Европа и Близкия Изток, и цели използването на спорта като начин за привличане на общественото внимание по актуални проблеми.

В България проектът се  реализира в партньорство с Екологично сдружение За Земята (България), MJAFT! Foundation (Албания) и GOAL (Go Away and Learn – Обединено кралство).

Целта на проекта е повишаване на социалната ангажираност към проблемите на околната среда посредством насърчаването на алтернативни спортове, които са предпоставка за устойчиво развитие на туризма и усъвършенстване на практиките в  парк-мениджмънта на трите страни. Нов поглед  към  възможностите за устойчиво развитие на Националните паркове и възможността за природосъобразен  и печеливш бизнес едновременно са сред основните идеи на проекта. Чрез спортен и културен обмен в трите държави целим  популяризирането на добри практики и активна обмяна на опит.

Британски съвет и ЕС За Земята застават зад идеята за устойчивото управление на Националните паркове с надеждата да се създаде платформа за обсъждане на проблемите в сферата,  в която активно да участват  всички заинтересовани страни.

Видяна общо: 2132 рейтинг: 0.51

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.