Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Глобяват за документи с изтекъл срок

Дата: 27.12.2010

Около 140 хиляди души ще бъдат глобени, защото са вече с невалидни лични карти, изтекли до края на юни. От МВР за пореден път напомнят, че документите, които изтичат след 31 декември, нямат шестмесечен гратисен период за подмяна. Затова за подаване на заявление за издаване на нови може да се използват последните работни дни до края на годината.

Един от проблемите, с които се сблъскват хората напоследък, е, че излизат от България с валидни документи, но срокът им изтича, докато са в чужбина. Масово това се случва с хора, които пътуват до ЕС. В такива ситуации те трябва да си издадат временен паспорт, с който да се завърнат в България. Ако се окаже, че и шофьорската книжка е с изтекъл срок, а гражданите седнат зад волана, те отново ще бъдат санкционирани. Българи, шофирали с невалидни книжки из страни от ЕС, вече са глобени с по 500 евро.

МВР вече подмени над 2.9 млн. документи, но 140 хиляди българи още ползват личните си карти, чийто срок на валидност е изтекъл преди 1 юли. Законът предвижда глоба от 20 до 150 лева.

От МВР напомнят, че лични карти и шофьорски книжки, които изтичат на 30 декември тази година, са валидни до 30 юни догодина, но само в България.

Документите, които изтичат през 2011 г., нямат шестмесечен гратисен период за смяна. МВР препоръчва подмяната да става месец-два по-рано, за да се избегнат проблеми.

В момента вече опашки от желаещи за подменят документите си няма. Паспортните гишета работят в делничните дни до 19 часа.

БНТ

Видяна общо: 1493 рейтинг: 0.41

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.