Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Барозу предупреди Тъпите, че не усвоява европарите

Дата: 27.12.2010

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу критикува в писмо до премиера Бойко Борисов ниската усвояемост на евросредства за пътища, транспорт и води. Строежът на магистрала Струма се бави критично и поставя под съмнение изграждането до края на 2013 г. на функционални елементи от проекта, пише още Барозу. Писмото му беше публикувано на правителствения сайт.

След заседание на най-тъпото правителство, премиерът Борисов цитира писмото, но се съсредоточи върху похвалите в него - че Барозу съветва Румъния да следва "модели, които в България вече работят", както и оценката, че "от изключително голяма полза за България е ангажираността, която демонстрират министрите и зам.-министрите", отговорни за оперативните програми.

Премиерът остави министрите си сами да отговорят на критиките. Росен Плевнелиев обясни, че "под функционални елементи се имат предвид лот 1 (отсечката от Долна Диканя до Дупница) и лот 4 (отсечката от Сандански до Кулата)". Увери обаче, че тръжната документация е дадена за одобрение, до края на януари ще стартират по график и "до края на юни ще бъдат обърнати в първи копки и реално сключени договори". При представянето на т.нар. "Библия на Плевнелиев" през септември 2009 г. тръжната процедура за лот 1 трябваше да започне през есента на 2010 г., а по лот 4 - през пролетта на 2011 г.

Премиерът посочи, че магистралата струва над 1 млрд. евро заради сложното Кресненско дефиле и ще е най-скъпата в ЕС. Затова България иска евроексперти да се включат от проектирането до изпълнението й. До средата на януари се очаква отговор от ЕК ще може ли България да плаща на тези експерти с европари.

В писмото си Барозу критикува ниското ниво на усвояемост на евросредства - под 1 % за големите инфраструктурни проекти в секторите "Пътища", "ЖП транспорт" и "Води". Той подчертава, че пътната агенция не успява да преодолее проблемите си и че нито един от проектите, договорени за периода 2007 - 2013 г., не е започнал да се изпълнява.

Плевнелиев отговори, че "в пътната агенцията текат реформи, които ще продължат и през 2011 г. Вече е създадена и алтернативна структура - звено "Пътни проекти", подготвя се и държавна компания за проджект мениджмънт, която ще се заеме с магистралите Хемус, Струма и Черно море", напомни той.

Министрите на екологията и на транспорта Нона Караджова и Александър Цветков заявиха, че са предприети мерки по бележките от Брюксел. Караджова представи данни, че "през октомври 2009 г. са били разплатени 40 млн. лв., а за т.г. са разплатени 240 млн. лв. по ОП Околна среда. Скоро ще бъдат одобрени проекти в сектор Отпадъци за над 300 млн. лв., в сектор Води се оценяват проекти за около 500 млн. евро, очакванията са догодина сключените договори да са за около 1 млрд. евро", увери тя.

Видяна общо: 1459 рейтинг: 0.40

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.