Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

В България властват мафия и корупция

Дата: 28.12.2010

Лоран Вокиез, министър на европейските работи на Франция предупреди: "Ако България и Румъния бъдат готови до една година, нас това ни устройва. Ако бъдат готови едва след три години, тогава те ще влязат в Шенген след три години."

Изказването му дойде дни, след като двете ключови европейски държави - Германия и Франция обявиха, че присъединяването на България и Румъния към Шенген през март 2011 г. е преждевременно и прибързано. Включването на нова страна към свободната зона става само с единодушното съгласие на всички членки на ЕС, но премиерът Бойко Борисов продължава да демонстрира оптимизъм по темата.

Вокиез подчерта, че най-новите членки на ЕС - България и Румъния, ще влязат в европейското пространство без граници, когато "имаме всички гаранции, парафирани и подпечатани, че са се справили с организираната престъпност и с корупцията и че техните граници ще бъдат добре пазени". "Ако двете страни "бъдат готови до една година, нас това ни устройва. Ако бъдат готови едва след три години, тогава те ще влязат в Шенген след три години", каза френският министър.

Според него София и Букурещ са разбрали, че "вратата не е затворена пред тях, но ще се отвори едва когато сме сигурни, че няма да ни връхлети вихрушка". Лоран Вокиез добави, че разширяването на шенгенското пространство не се прави, "за да се достави удоволствие на някоя страна, а защото тази страна е действително готова".

Френският министър отбеляза още, че България и Румъния имат интерес да влязат в Шенген действително готови, защото ако бъдат приети, без да са наистина готови, това ще накърни техния имидж и доверието в тях. Вокиез предлага да се създаде работна група, "колкото се може по-голяма, на европейско ниво, която да помогне на двете балкански държави".

Във вторник съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов предупреди, че най-притеснителното около поисканото от Германия и Франция отлагане е фактът, че то е безсрочно. Управляващите обаче запазиха оптимистичния тон в коментарите си и отдадоха отлагането предимно на проблемите в съдебната власт.

В неделя премиерът Бойко Борисов каза, че България може да бъде приета "някъде през септември". Той повтори позицията си, че въпросът с отлагането на членството "не го тревожи по простата причина, че критиките към България имат основание и страната трябва да реформира съдебната си система". Според Борисов германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози не са "подлели вода" пред членството на България през март.

"Спор няма, че Франция и Германия са стожерите на ЕС. Приемането ни в Шенген те го разглеждат така - първо, комисиите, които идват в България, да видят технически дали сме готови, това са мрежи, бариери, скенери, автомобили, хеликоптери, кораби, фрегати, всичко, което сме направили, казват "да" и технически са добре, я да видим политически как са. Кое най-добре ще каже политически как са - междинния доклад февруари месец и летния доклад, който е там юли, юни", обясни Борисов в интервю за "Нова ТВ".

Преди дни външният министър Николай Младенов заяви, че до март 2011 г. техническата подготовка на страната "ще бъде коректна и до края на годината България ще бъде приета". Според него това ще се отчете положително и от Германия, и от Франция. "На този етап трябва да бъдем абсолютно честни в оценките си за ситуацията в страната, имайки предвид нерешените проблеми покрай съдебната реформа и наследството от последните години в областта на корупцията и организираната престъпност", каза Младенов.

Видяна общо: 1465 рейтинг: 0.40

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.