Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Как се посреща Нова година на село

Дата: 30.12.2010

Как се празнува на село и как са посрещали Нова година предците ни?

Беднотията накара все повече хора да прекарат новогодишните празници далеч от тълпата и шума на големия град и избират тихите селски кътчета.

Много хотелиери напоследък се ориентират към селския туризъм. Освен че дават подслон и храна, комплексите ни потапят в традиционните български ценности и бит. Миниферма за домашни животни, еко пътека, музей на занаятите, етнографска сбирка от старинни предмети от варненското село Чернево предлагат поглед към миналото на народа ни.

"Трябва да помним миналото си, за да си тежим на мястото. В тази стая сме се опитали да пресъздадем една типична обстановка за XIX век и сме събрали от селото всички предмети, които са напълно автентични. Заедно с тях демонстрираме занаяти, представяме обичаи и други фантазии от българския фолклор”, разказа Елка Кателиева, собственик на комплекс за селски туризъм.

Местните баби си припомнят как са посрещали Нова година, когато са били деца - голямата атракция били кукерите и коледарите, които в Чернево наричат станиници. А сурвакарите дарявали с подаръци. И тогава семействата отрупвали масите, за да има берекет през новата година. И както на Коледа, приготвяли питка с късмети - но не с днешните желания за апартаменти, любов и богатство, а наречени на нивата и домашните животни.

"Напоследък все повече младите хора се връщат към старовремските традиции и тук научаваме за бита и начина на живот на нашите баби и дядовци, а много е важно човек да не забравя корена си”, сподели туристката Мирка Янева.

Видяна общо: 1592 рейтинг: 0.44

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.