Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Църква шедьовър потегли към дере

Дата: 24.03.2010

Света Петка, в Русе, е копие на храм на Симеон Велики

Уникална църква в Русе се движи и смело е потеглила към близкото дере. Заради разместване на земните пластове, храмът „Света Петка" се отделя от основите си и се приплъзва към улицата. Безброй пукнатини, в които може да се провре човешка ръка, са обхванали всички зидове и унищожават внушителната постройка. Ако се придвижи само с още 5 сантиметра надолу към ската, църквата ще се разцепи на две, твърдят специалисти.

Васил Димитров е израснал край църквата и с болка наблюдава как тя се руши.АВТОРЪТСпоред отец Милен само за първоначалните възстановителни процедури ще са необходими 300-400 хиляди лева. Безброй пукнатини са обхванали всички зидове. Русенският храм има забележителна архитектура и е уникален с това, че е единственият сполучлив опит за пресъздаване на Златната църква на цар Симеон Велики в старата българска столица Преслав. Малцина знаят, че именно в Русе може да се види копието на оригиналния средновековен шедьовър, от който до днешни времена са останали само отделни колони и зидове.

Никой не смее да рекламира ред туристите църквата в дунавския град не защото тя се намира в отдалечен квартал, а просто защото храмът не е за показване.

„Тук трябва да гъмжи от туристи, от чужденци, ама освен бабите от съседните улици никой друг не влиза. От 50 години живея в района и съм свидетел на всичко, което става около църквата. Край нея израснахме и ми е мъчно, като я гледам как се цепи. Виждам и безсилието на свещениците, които потягат това-онова, но така няма да я спасят - трябват пари. Не си ценим културата и това е", възмущава се Васил Димитров, чиято къща е в съседство с храма.

„Бях дете, ама помня с какъв мерак родителите ни събираха пари за тази църква. Градежът започна малко преди 1944 г. и ако се бяха забавили строителните работи, можеше и да я няма. После не ни даваха да влизаме в нея, ама ние пак й се радвахме, защото красеше бедничкия квартал", намесва се в разговора комшийката баба Иванка.

Всички наоколо се обнадеждили, когато през миналата година видели специалисти да идват да мерят и изследват подпочвените пластове. От тях разбрали, че църквата е издигната върху неподходяща почва направо върху ров, в който преди години били изсипани отпадъци от разрушена наблизо крепостна стена. С нестабилните си основи храмът успял да издържал 30 години, но след това дефектите се появявали един след друг. Препоръчани били укрепителни работи за заздравяването на основите и всичко приключило дотук.

Според свещеника от Света Петка - Милен Цветков, са необходими около 300-400 хиляди лева само за първоначални възстановителни процедури. Най-напред трябвало да се разрушат цялото стълбище и плочникът и да се стабилизират основите с бетон. Едва след като се спре движението на внушителната постройка, можело да се пристъпи към заличаването на многобройните разрушения в храма - пукнатини, повредени стенописи, мухлясали стени.

Изготвен бил дори проект за възстановителни работи, а финансирането трябвало да се извърши от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Нещата уж били на ход, но със закриването на ведомството всичко се върнало отново на кота нула.

„По всичко личи, че и тази година ще посрещнем Великден в разруха. А можеше чужденците да идват тук и да се дивят на българския строителен гений, от което щеше да печели и държавата", мечтае за по-добри времена отец Милен.

Куполът на тази църква лекува болни хора, убедена е леля Пенка, която продава свещи в преддверието. Огромният свод събирал енергията на Вселената, преобразувал я и тя изчиствала отрицателните внушения на страдащите. Затова църквата била посещавана от много хора, които смятали, че им е направена магия. Стояли по 30 минути дневно под купола в продължение на 20 дни и така се пречиствали.

Кубето на Света Петка наистина се отличава с необичайни за нашите църкви размери. Храмът е строен по скиците на изследователя на средновековната ни столица архитект Александър Рашенов, който дава и насоки за архитектурния му вид.

Идеята за строителството на църква в русенските махали Сарая, Божковата, Селеметя и Новата махала възниква през 1921 година. Създаден бил фонд „Нов храм", в който постъпвали даренията на християните. Основният камък бил положен на 27 август 1939 г., а строителството приключило малко преди 1944 година.

Видяна общо: 559 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.