Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Туристи от Македония компенсират спада на гръцките

Дата: 24.03.2010

Интервю на в-к Дневник с Андон Тотев, кмет на община Сандански


- Как се отразява досега върху района кризата в Гърция?

- Безспорно със стачките, които правиха фермерите в Гърция, туристопотокът чувствително намаля. Дори още преди да започнат стачките, от наченките, които имаше за тях, се чувстваше отлив на туристи.Сега обаче стачките тотално са замразили всичко. Първо това удари главно хотелиерите чрез голямото намаление на заетостта на хотелите. Второ, търговците по магазините, а трето - и самите дребни производители на селскостопански продукти, които гърците купуваха от нас, защото при тях те са с по-високи цени.

- Идват ли сега гърци да пазаруват?

- Да, но по-малко. Една част се компенсират с македонци, които се увеличиха с падането на визовия режим. Допреди това имаше единични случаи на туристи, идващи главно с леки автомобили, но сега вече виждаме, особено в петък и събота, по 3-4, дори по 5 македонски автобуса. Сега малко се пораздвижи и гръцкият пазар, но броят на туристите не е същият, който беше преди стачката на фермерите.
 
- Очаквате ли за великденските празници да дойдат повече гърци?

- Да, очаквам, че ще дойдат, тъй като, казано на нашенски език, гърците са църквари хора, тоест набожни са и по празниците винаги идват. Почти няма свободни места в хотелите не само в Сандански, а и в Мелник.
 
- Прогнозирали ли сте намаление на приходите на общината през тази година?

- Безспорно, защото една голяма част идват от туризма. В община Сандански за един месец около 1.5 до 1.8 млн. евро влизаха като приход от гърците, но сега кризата ще се отрази.

- Какви местни инициативи за привличане на туристи правите?

- Имаме силно развито сдружение на хотелиерите, които мисля, че правят достатъчно необходимото, за да осигуряват поток от туристи. По тяхна инициатива имахме среща с кмета на Тасос, които искат да се побратимяваме с тях главно в две направления – туризъм и културен обмен. Хубаво е, че и от двете страни идват хора не само за шопинг, а и за СПА и балнеоложки туризъм.

- Има ли много българи от Сандански, които работят в чужбина?

- Има, те са главно сезонни работници за бране на тютюн, маслини и цитрусови плодове. Бих казал, че има не повече от 50-60 човека, които целогодишно работят там. Със сезонните бройката сигурно ще е над 150-200 души.

Видяна общо: 554 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.