Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Шумен удвоява тротоарното право

Дата: 24.03.2010

Кметът на Шумен предлага таксата да бъде увеличена двойно

Таксата за ползване на тротоари, улични платна и други общински терени, популярна като тротоарно право, да скочи двойно, е предложила общинската администрация в Шумен. Новата цена е част от пакет от 11 повишения, които трябва да бъдат разгледани на сесия на общинския съвет на 31 март. Досега квадратен метър тротоарно право струваше лев и двайсет стотинки на ден в центъра и левче в периферията.

Предложението за заведенията е отделна тарифа - 9,60 лева на ден за маса с 4 стола, което прави 144 лева на месец, или 1440 лева при десет маси. Ако местата са 5 или 6, търговците трябва да плащат по 12 лева на ден или 180 за месец за една маса.

Таксите няма да доведат до повече приходи в общинския бюджет, а до загуби и за нас, и за общината, коментираха вчера собственици на заведения в централната градска част. Шумен се слави с една от най-дългите "кафе улици" у нас - кафенетата започват от градската градина и свършват близо два километра по-късно при площад Оборище.

Според браншовиците поскъпването на тротоарното право ще доведе до ефекта на доминото. "Те ще ни вдигнат тротоарното право, ние ще ви го пишем към кафето и колата, вие ще започнете да идвате по-рядко при нас, ние ще намалим броя на масите. И ние, и вие ще плащаме повече, а общината ще получава по-малко" - такова развитие прогнозира собственик на барче на бул. Славянски.

Видяна общо: 558 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.