Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Чуждите туристи се увеличават със 7.8 % през януари и февруари

Дата: 30.03.2010

През януари и февруари - най-силните месеци за ски курортите, броят на чуждестранните туристи, посетили България, се увеличава със 7.8 %, спрямо 2009 г., сочат данните на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, публикувани вчера.

През първите два месеца на годината в страната са дошли над 437 хил. туристи. Посещенията с цел екскурзия и почивка са били 273 хил., което е ръст от 29.2 %, съобщават от министерството. Намаление от 25 на сто има при пътуванията със служебна цел. Те са били малко над 85 хил.

Според статистиката на икономическото министерство има сериозен ръст на посещенията от Македония и Сърбия, гражданите на които от средата на декември 2009 пътуват без визи в ЕС. Според данните посещенията от Македония са били над 44 хил. през първите два месеца, което е 41.5 % ръст, спрямо 2009 г. От Сърбия е регистриран ръст от над 45 %, а от страната са осъществени над 27 хил. посещения в България.

Данните за тези страни включват и т.нар. куфарна търговия, заради което и не може бъде измерен ефектът за туристическия сектор.

От икономическото министерство съобщават, че през първите два месеца на годината, когато гръцките фермери блокираха многократно граничните пунктове, има ръст и на гръцките туристи. От Гърция в България са осъществени над 437 хил. посещения, което е с 4 % повече от година по-рано. Повече туристи са дошли и от двата основни пазара за зимния туризъм - Великобритания и Русия, където са регистрирани увеличения от съответно 2.1 и 25.5 %.

От икономическото министерство допълниха, че приходите от международен туризъм през януари възлизат на 103.9 млн. евро, което е с 8.2 % повече, спрямо същия месец на 2009 г.

Видяна общо: 480 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Чуждите туристи се увеличават със 7.8 % през януари и февруари
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.