Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Дълги опашки и гръмнал сървър в първия ден на новите документи за самоличност

Дата: 30.03.2010

"Ние, българите, сме така. Или първия ден, или последния ще се засилим да вършим нещо. Вижте моловете - първия ден не можеш да влезеш, на петия - вътре празно, няма кой и да те наругае..."

С този монолог ни посрещна към 11.30 ч. началникът на паспортната служба към Първо Районно полицейско управление, в столичния район Слатина - Михаил Михайлов. А за да се доберем до него, трябваше да преодолеем двайсетинаметрова плътна опашка от чакащи пред входа на сградата и още десетина метра по трима в редица вътре в преддверието.

За началника на паспортната служба, който уведоми екипа на "Дневник", че и в другите полицейски управления опашките са същите, причината е в психозата, която се създала покрай отлагането. А причината за психозата естествено са медиите, които не обяснили достатъчно ясно, че личните карти и паспортите с изтекъл или изтичащ срок продължават да са валидни още шест месеца. Екипът на "Дневник" обаче уцели на една друга опашка жена, която съобщи за проблем с изтеклата й лична карта.

Проблеми с валидността на сегашните документи?

На опашката пред паспортната служба в община "Младост" (към Седмо РПУ) Маргарита Стефанова разказа защо се е решила да чака от 7 часа сутринта. Нейната лична карта, която изтекла в края на февруари, би трябвало да е валидна според удължения срок. В началото на март обаче Стефанова решила да се пенсионира, но по думите й в НОИ отказали да й приемат документите заради изтеклата валидност на личната й карта. Тя отишла в паспортната служба в Седмо РПУ и там пък й казали да избира - или да си извади лична карта от стария вид, щом бърза, или да изчака за новите документи. Г-жа Стефанова не искала два пъти да си изважда лична карта, но и не можела да отлага дълго пенсионирането си и тази била причината търпеливо да стои трети час на стълбите пред паспортната служба.

Отгоре на всичко в Седмо РПУ компютърът с базата данни, от който се разпечатва заявлението на всеки гражданин за изваждане на документите за самоличност, беше блокирал към 11 ч. Към 12.30 повредата още не беше отстранена. Според началника на службата Иван Механджийски голямата беля не е станала при тях, а в централния сървър, който се намирал в кв. "Лозенец".
През това време опашката естествено не помръдваше, но и г-жа Стефанова не се отказваше.

На фона с гръмналия компютър опашката пред паспортната служба в "Слатина" беше направо щастлива.

Около 15 минути за цялата процедура

Задължително носите старите си документи за самоличност (ако ги имате). Най-напред компютърът с база данни изважда (и разпечатва) заявлението, с което искате да ви бъдат издадени новите лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка (може и шофьорски книжки да се издават в паспортните служби, но при определени условия).
Заедно със заявлението получавате разписка с размера на таксата и се упътвате към гишето на СИБанк да я платите, след което започва същинската работа.
Влизате в светла кабина, сядате на стола и гледате през стъклото в нещо като обектив (нарекоха го скенер), като изпълнявате указанията на служителката, намираща се отвъд стъклото пред компютър, в който е вкарано заявлението ви. Снимката ви се отразява в очертаното място.

След това започва снемането на биометричните данни. Под погледа на друга служителка поставяте последователно показалците на лявата и дясната ръка върху малко скенерче. Служителката пред компютъра наблюдава изображенията, които се появяват върху очертаните места в заявлението. Ако са технически добри, до тях върху монитора светва вертикална зелена ивица, може да бъде и жълто-зелена. Ако не се получат годни пръстови отпечатъци, не се появява нито зелена, нито жълто-зелена линия.
Накрая върху електронен екран поставяте подписа си, госпожата пред компютъра го "поема" и го поставя в очертаното място на заявлението при пръстовите отпечатъци, снимката и личните ви данни.
Всичко описано трае около 15 минути (заедно с плащането на гишето).
След 30 дни максимум отивате да си вземете новата лична карта (паспорт, шофьорска книжка). Засега се приемат само обикновени поръчки. За лична карта - 18 лв., хората над 70 години не плащат. За паспорт - 40, а гражданите над 70 години плащат 10 лв.
Бързи и експресни поръчки ще се приемат след 6 април.

Проблем с пръстовите отпечатъци на възрастни хора

От сутринта до към 11.30 ч. в район "Слатина" имало два-три случая, в които не могли да се получат годни биометрични данни. Общото в трите случая е, че бяха все възрастни хора, разказа началникът на паспортната служба Михайлов. Той изключва причината да е в техниката. Или е от настъпилите с възрастта изменения, или ръцете на тези хора са били много студени - причината ще я открият специалистите, каза Михайлов.

Шофьорските книжки - може и в паспортните служби, но по-сигурно е в КАТ

Заедно с новите лични карти и задгранични паспорти можем да си извадим и шофьорски книжки в паспортните служби, но не при всички случаи. Трябва да представим старата книжка заедно с талона и медицинско, което за първите три категории правоспособност трябва да е с два печата, за останалите с пет. "Ето тези специфични изисквания ние понякога не можем да преценим и след това, като отиде човекът в КАТ да си получи новата книжка, го връщат и той трябва да започне отначало", казват пспортните служители и неофициално препоръчват на гражданите да предпочетат КАТ.

Защо толкова много хора са готови да чакат с часове?

"Ами така съм решила" или "Това си е моя работа", "Сега мога, а те са длъжни да осигурят ред" - това са най-честите мотиви на чакащите за нови документи, като изключим г-жа Стефанова от опашката в "Младост". Пътуванията в чужбина по повод Великден не са мотив, защото в момента паспортните служби не изпълняват бързи поръчки.

Михаил Михайлов напомни, че всички лични документи от стария тип, щом са в срока на валидност в България, са валидни и за чужбина, включително и за САЩ.

Като търсят обяснение за опашкте в първия ден, шефовете на паспортните служби обаче премълчават, че още в края на 2007 г. - по времето на министерстването на Румен Петков, трябваше да започне издаването на новите документи за самоличност като част от критериите за влизане в Шенгенското пространство. По-късно наследникът му Михаил Миков проведе търга за доставяне на апаратурата, който "Сименс" спечели, но заради съдебни обжалвания новото ръководство на МВР трябваше да чака месеци наред, преди да обяви началото на издаването.

Междувременно изтича валидността на подновените през 2005 г. паспорти, които бяха издадени при първата нова паспортизация през 2000 г. Тъй че опашките си имат причини и извън обяснението за "първия" и "последния ден".

в-к Дневник

Видяна общо: 664 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Дълги опашки и гръмнал сървър в първия ден на новите документи за самоличност
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.