Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Опашка като в мола, срив в системата

Дата: 30.03.2010

Сегашните паспорти са валидни и за Европа, и за САЩ

"Ние, българите, сме така. Или първия ден, или последния ще се засилим да вършим нещо. Вижте моловете - първия ден не можеш да влезеш, на петия - вътре празно, няма кой и да те наругае...". Така началникът на паспортната служба към Първо районно полицейско управление, в район Слатина, Михаил Михайлов обясни наплива от хора, които бързаха да си сменят личните документи още в първите часове на първия ден, в който стартира издаването на новите карти и паспорти. В тях вече се въвеждат и биометрични данни на гражданите.

Освен с внушителните опашки подмяната на документите започна и с повреда в компютърната система, което допълнително увеличи времето за чакане. В тълпите пред полицейските управления хората се деляха най-общо на две групи - нетърпеливи и нуждаещи се спешно от подмяна.

Според Михаил Михайлов много от гражданите не са разбрали, че личните им карти продължават да важат още шест месеца след изтичането на обозначения срок. Той твърди, че паспортите, които не са изтекли, са валидни не само в Европа, но и в САЩ - в това го уверил наскоро американски дипломат.

Нервите на опашката в Седмо РПУ бяха изпитани и от компютъра с базата данни, от който се изважда заявлението на всеки гражданин за документите за самоличност. Той беше блокирал малко преди 11 ч. и до 12.30 повредата не беше отстранена. Според началника на службата Иван Механджийски голямата беля не е станала при тях, а в централния сървър, който се намирал в квартал Лозенец.

"От колко време говорят за новите документи за самоличност, длъжни бяха да осигурят ред". Това обяснение се чуваше най-често от хората на опашките, запитани защо са решили да чакат с часове точно първия ден, ако не е изтекла валидността на задграничните им паспорти. "Така съм решила" и "това си е моя работа" бяха другите отговори на хората, които и в момента имат валидни паспорти. Документите, за които чакаха вчера, ще са готови до 30 дни.

Изваждането на личните данни, заснемането, вземането на пръстовите отпечатъци (биометричните данни) отнема около 15 минути, включително със заплащането на таксата на банковото гише. Вчера бяха регистрирани обаче и няколко случая с възрастни хора, от които не са могли да се получат качествени пръстови отпечатъци. Тепърва ще се търси причината, но според Михайлов тя не е в техниката.

Докато търсят обяснения и сравнения за опашките в първия ден, шефовете на паспортните служби обаче премълчават, че още в края на 2007 г. - по времето на министерстването на Румен Петков - трябваше да започне издаването на новите документи за самоличност като част от критериите за влизане в Шенген.

По-късно наследникът му Михаил Миков проведе търга за доставяне на апаратурата, който Сименс спечели, но заради съдебни обжалвания новото ръководство на МВР трябваше да чака месеци наред, преди да обяви началото на издаването.

Вече изтича и валидността на подновените през 2005 г. паспорти, които бяха издадени при първата нова паспортизация през 2000 г. Затова част от опашките си имат причини и извън обяснението за "първия" и "последния ден".

Видяна общо: 550 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.