Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Хърватия ще се присъедини към ЕС без мониторинг

Дата: 31.03.2010

"Присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз (ЕС) през януари 2007 г. беше придружено от механизъм за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, но Хърватия би трябвало да се присъедини към без подобен механизъм", заяви еврокомисарят по разширяването и политиката по съседство Щефан Фюле.

Хърватия се приближава към финала на своите преговори за присъединяване към ЕС. Тя трябва да предприеме допълнителни стъпки за подобряване на ситуацията в няколко трудни области – съдебната система, публичната администрация, корупцията и правата на малцинствата.

"Хърватия постигна отличен напредък през последните месеци и до голяма степен сме във финалната фаза на преговорите за присъединяване. Не мога да видя никакъв проблем или предизвикателство, което Хърватия да не може да преодолее с помощта на Европейската комисия", смята Фюле.

На въпрос дали се предвиждат механизми за мониторинг, както в случаите с България и Румъния, еврокомисарят заяви, че ЕК е толкова фокусирана върху качеството на преговорите, че няма място за никакви спекулации за евентуален мониторингов механизъм.

"Разглеждам много сериозно моята отговорност в това отношение. Не се занимавам с провеждането на присъединителни преговори, които изискват подобен механизъм. Много уроци бяха научени от предишни разширявания. Акцентът сега е върху ключови елементи за затваряне на главите и гарантиране, че кандидата-членката е напълно готова да стане част от евроблока", обясни Фюле.

Попитан дали научените уроци, всъщност не означават учене от грешките, направени през 2007 г., когато България и Румъния с присъединиха към ЕС, без напълно да отговарят на изискванията, комисарят заяви: "Не, мисля, че целият присъединителен процес в общи линии беше успешен. Всеки процес на просъединяване имаше своите предизвикателства и използвам отново тази фраза - "научени уроци", защото искаме да приложим тези уроци към следващото разширяване, за да го направим дори по-целенасочено и ефективно. Точно това е, което правим с Хърватия", подчерта Фюле.

euractiv.com

Видяна общо: 696 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.