Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Приходите на хотелите в Европа поемат нагоре

Дата: 31.03.2010

След тежката 2009 г. има светлина в тунела за европейската туристическа индустрия, става ясно от последното проучване Hotstats на консултантската компания TRI Hospitality.

От началото на настоящата година приходите на хотелите в Европа започват да се стабилизират, а през февруари всички големи градове с изключение на Варшава отчитат увеличение на печалбите от стая, сочат данните на компанията. Катализатор за ръста се оказва увеличената заетост на градските комплекси, казват от компанията.

През февруари най-голям ръст на печалбите е отчетен в Мюнхен - общо 89.1 % на годишна база. Основната причина за него са редицата изложения и конгресни събития в града - Конференцията за сигурност, Международният панаир на мотоциклетизъм и събитията, организирани в международния мюнхенски панаир MMI, се казва в доклада. През месеца в германският град е отчетен ръст на заетостта от над 12.3 %, а печалбата от стая расте до 43.60 евро при 23.03 евро година по-рано.

За първи път от декември 2008 г. ръст на брутната оперативна печалба при хотелиерите е отчетена и в Будапеща, показват още данните. Приходите от налична стая в унгарската столица се увеличават с 2.3 %, което се дължи изцяло на ръста на заетостта и въпреки намалените цени. През месеца заетостта е била малко над 50 %, а цената на двойна стая - средно 80.34 евро.

През февруари отново най-скъпите хотели са били в Лондон. За двойна стая в английската столица се е плащало средно 154.41 евро. На второ място в класацията е Берлин, където тя е струвала 150.76 евро.

По данни на сайта trivago, който всеки месец сравнява цените на хотелите в 50 европейски града, през март в почти всички държави от Централна и Южна Европа е отчетен ръст на цените на стаите спрямо предходния месец, докато в северните страни те намаляват като цяло. За месец средните цени на хотелските стаи са се увеличили с 19 % във Виена, 13 % в Рим и по 9 на сто в Амстердам, Атина и Барселона, показват още данните от проучването.

Топ 3 на градовете с най-голямо увеличение на цените за хотелска стая през февруари

град средна цена за нощувка
(евро за двойна стая)
изменение
спрямо 2009 г.
Мюнхен 89.01 +8.5 %
Лондон 154.41 +4.7 %
Берлин 150.76 +2 %

TRI Hospitality

Видяна общо: 577 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.