Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Европейската комисия публикува новия знак на ЕС за биологичните продукти

Дата: 31.03.2010

Новият знак за биологичните продукти бе публикуван от Европейската комисия в Официален вестник на Европейския съюз . Той ще стане задължителен от 1 юли 2010 г., но за въвеждането му на пазара е предвиден преходен период от две години. Поставянето на знака на даден продукт означава, че продуктът напълно съответства на европейските стандарти за биологичното земеделие.

Освен „биологичния знак“ има предвидени и други елементи за идентифициране на всички стоки, а именно кодовия номер на сертифициращия орган в стандартизиран формат и указание за мястото на производство на земеделските суровини, съдържащи се в продукта. Макар че всякакви промени на новия знак на ЕС за биологичните продукти или съчетаването му с други елементи са забранени, това не изключва използването му заедно със съществуващи национални или частни знаци.

Новият знак представлява изображение на 12 звезди във формата на листо на фона на зелено знаме. „Европейското листо“ е проект на Душан Миленкович, който спечели конкурса за знак на ЕС за биологичните продукти (вж. IP/10/142). Изображението бе регистрирано от Комисията като колективна търговска марка и вече може да се използва от търговците. По-подробна информация и насоки за използването на новия знак на ЕС за биологичните продукти, ще бъдат представени в един наръчник за потребителя на сайта www.organic-farming.eu.

С новия Регламент за биологичното производство, който се прилага от 1 януари 2009 г., се създава единен държавен стандарт за биологичните продукти. Със знака за биологичните продукти се цели повишаване на доверието на потребителите и насърчаване на европейското биологично производство. Той ще бъде използван за предварително пакетираните продукти в ЕС и извън границите му.

Marcella Wilke
MEDIA CONSULTA International Holding AG
Marcella Wilke
Wassergasse 3
10179 Berlin
Tel.: +49-(0)30-65 000-443
m.wilke@media-consulta.com

Видяна общо: 693 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Европейската комисия публикува новия знак на ЕС за биологичните продукти
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.