Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Над 2 милиарда евро загуби за авиокомпаниите

Дата: 29.04.2010

Докато авиокомпаниите по света изчисляват точния размер на загубите от кризата, предизвикана от исландския вулкан, ЕК направи първите си предложения за преодоляване на финансовите затруднения. Преди да разгледа евентуални молби за държавна помощ, Брюксел иска от държавите-членки да направят някои отстъпки пред авиокомпаниите, давайки им възможност по-бързо да наваксат поне част от загубените пари.

Между 1.5 и 2.5 милиарда евро са вероятно финансовите загуби на авиокомпаниите заради кризата, предизвикана от изригналия в южна Исландия вулкан. Сумата, обявена вчера от ЕК, не е окончателна, но включва както загубите на авиокомпаниите, така и загубите на туроператори и летища. Брюксел потвърди намерението си внимателно да разгледа всяко искане за държавна помощ в полза на една или друга авиокомпания и предложи междувременно на държавите от евросъюза частични мерки за облекчаване на паричните проблеми на компаниите.

Статистиката на ЕК е зашеметяваща. Над 2 милиарда евро са вероятните загуби от затварянето за няколко дни на европейското въздушно пространство. Засега нито една компания не се е оплакала, че няма да оцелее. Въпреки това, ЕК препоръча на държавите от евросъюза да приложат временни мерки, които поне малко да облекчат финансовите проблеми на авиопревозвачите:

Сим Калас - Зам.-председател на ЕК, Комисар по транспорт: „Държавите да премахнат временно ограниченията за полети, например забраната за нощни полети. Временно да бъдат отложени плащанията, които авиокомпаниите дължат на властите, отговорни за управление на въздушното движение."

Без да омаловажава проблема, ЕК засега казва, че ще изчака окончателния размер на загубите, защото в момента е твърде рано за оценка.

Въпреки вече очерталите се огромни загуби за авиокомпаниите, ЕК остава скептична към предварителните цифри. Едва когато те добият по-завършен вид, Комисията ще разгледа намеренията на онези държави, които ще искат да отпуснат държавни помощи на закъсалите финансово компании.

ЕК ще държи под око и поведението на компаниите спрямо пътниците, напомняйки, че нсяко оплакване трябва да бъде подадено пред националните власти, не в Брюксел:

Сим Калас - Зам.-председател на ЕК, Комисар по транспорт: „За момента нямаме информация една или друга авиокомпания възнамерява да не спазва правилата! Но, ако има проблеми, компетентни са националните власти."

В началото на май транспортните министри от ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел с намерение да положат основи на координация, която в бъдеще да позволи по-добра реакция при кризи като предизвиканата от исландския вулкан.

Видяна общо: 437 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.