Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Температурни рекорди в разгара на лятото

Дата: 19.07.2010

През уикенда жегата продължи да измъчва жителите на много европейски градове

Високите летни температури причиниха десетки пожари в Гърция през уикенда. Двата най-силни от тях бяха частично овладени в събота вечерта. Единият се разрази на североизток от Атина, а другият - на югоизток от града. Четири села бяха евакуирани, включително женски манастир и скаутски лагер.

В Москва в събота бе измерен четвърти температурен рекорд за тази година - 35 градуса по Целзий. Температурите в европейската част на Русия надвишават обичайните за сезона с около 9 градуса. Това е най-топлата и най-продължителна гореща вълна в страната от десетилетия насам. Тя е съпроводена от рекордна суша. В 16 региона на страната е въведено извънредно положение.

В Италия горещото време взе няколко жертви. В 21 града през събота и неделя бе обявена третата, най-високата степен на опасност. Температурите в Чехия достигнаха рекордни стойности за цялата 300-годишна история на метеорологични измервания.

Необичайно високи температури са регистрирани в голяма част от Канада, Африка, тропическите морета и в някои части на Близкия изток. Северните части на Тайланд се борят с най-голямата суша за последните 20 години, а Израел изживява най-дългата и най-тежката суша от 20-те години на миналия век. През настоящата година във Великобритания са регистрирани най-малко валежи от 1929 насам.

Светът е на път да запише най-горещата година, откакто се води статистика на температурите, предупреди американският Национален център за климатични анализи. За виновник се смята климатичният феномен Ел Ниньо.

Дали 2010 ще измести 2005 от първото място на класацията за най-гореща година ще стане ясно по-късно през годината, когато температурите може да се понижат заради преход към климатичния феномен Ла Ниньо, водещ до понижаване на средната температура в света.

Засега е ясно, че изминалият месец е бил най-горещият от 1880 г., откогато се води статистика на температурните наблюдения в света. Средната температура на повърхността е била 16.2 градуса по Целзий - с 0.68 градуса по-висока от средния показател през XX век, отчете Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA).

Учените регистрираха още един рекорд в периода април - юни. Трите месеца на 2010 г. са били най-горещите за цялата история на наблюденията. Температурни рекорди бяха регистрирани във всички части на планетата, но най-голямо отклонение бе отчетено в Перу, централните и източните части на САЩ и в Източна и Западна Азия. По-хладно от обичайното е било в скандинавските страни, Южен Китай и северозападните райони на САЩ.

Видяна общо: 341 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.