Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Ремонтите на 1650 км пътища спират окончателно

Дата: 19.07.2010

Тъпите продължават да ни заробват с ненужни заеми

Премиеро и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, независимо един от друг, заявиха най-отговорно в петък, че спират окончателно ремонтите на 1 650 км републикански пътища, финансирани от Европейската инвестиционна банка и Световната банка. Причината била строгата фискална политика, която трябва да спазва страната заради откритата от Европейския съюз процедура за свръхдефицит.

"Разходите за изпълнение на проектите, финансирани чрез инвестиционни заеми, са част от разходите по консолидираната фискална програма на страната. Независимо от източника на финансиране - банки или държавен бюджет, трябва да се спазват утвърдените параметри на разходите за 2010 г." Така пъдаро отговори в парламента на депутата Любомир Иванов от Синята коалиция, който го попита дали е възможно разплащането към строителните фирми да се извършва от осигурените от банките средства, като съфинансирането от българската държава бъде договорено да се осъществи на по-късен етап.

"Няма възможност фирмите да работят авансово и да им се плати през следващата година, защото трябва да спазваме строга фискална политика. Апокалиптична картина няма и катастрофи не се случват, длъжни сме да реагираме адекватно спрямо различните източници на финансиране и възможностите, които имаме. Временно се отлага изпълнението на проекти за 105 млн. лв., не се спират ремонтите на 2000 км пътища и не се замразяват 300 млн. евро. Отлагането е поради липса на финансов ресурс.
Пътната агенция работи по много европейски програми. По оперативна програма "Регионално развитие" ще се ремонтират много повече пътища, отколкото са спрени. Средствата за ремонт на пътища по оперативната програма са 250 млн. евро, което е около една четвърт от средствата по спрените проекти.О свен това по оперативната програма се предвижда да бъдат ремонтирани общо 613 км пътища, като по двата заема общата им дължина е над 2 100 км.
В момента се подписват договорите за ремонт на пътища по оперативната програма от първата фаза, която обхваща 302 км пътища. Следващата седмица се очаква да започне ремонтът по някои отсечки", каза министър Плевнелиев на пресконференция във ведомството му.

"Картината не е апокалиптична, но има проблем, който може в диалог с бизнеса да бъде решен", каза председателят на браншова камара Пътища, Румен Йовчев.

От пътната агенция предупредиха, че спирането на ремонтите ще натовари двойно бюджета на държавата, защото сега ще се плати за консервирането на обектите, а след това за тяхното довършване и евентуалните нанесени щети по участъците от престоя им в разкопано състояние.

"Към момента по програмата "Транзитни пътища V" са усвоени 55 млн. евро, което е 14.5 % от ЗАЕМА (бел. ред.) по проекта", каза премиерът. Програмата се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 380 млн. евро, което е 65 %. Останалите 35 % или 325 млн. евро, се осигуряват от държавния бюджет. По заема от Световната банка са обособени девет групи с пътни отсечки, които се характеризират с висока интензивност на движението.

Видяна общо: 374 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.