Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Българи се препитават с работа в Гърция

Дата: 28.07.2010

Много българи от пограничните райони на Югозападна България намират препитание в Северна Гърция. Всеки ден мъже и жени от селата около Кулата минават границата и пътуват десетки километри до южната ни съседка, за да изкарат по 15-20 евро на ден за тежка земеделска работа.

За Анна Аргирова от санданското село Катунци денят започва призори: „Ами, ето храна, вода, ставам сутрин в два часа, два и половина, качвам се на колата и отивам на нивата”.

Заедно с Анна десетки хора от пограничните села всеки ден отиват на работа в Северна Гърция. Групата се събира и се отправя посока Кулата. След около половин час в първото гръцко село Промахон пътуването свършва и идва ред на тежкия физически труд.

„И нема накъде искаме, не искаме, ходиме там за по една кора хляб. Ако седим в България няма от къде, гладуваме и ние, и децата ни. Немаме пари да идем на доктор да се лекуваме, болни сме, немаме да си купим хляб, немаме нищо! От принуда тръгваме за натам да работим”, каза Милка Аргирова.

За около 7 часа жените трябва да изпълнят нормата си за деня.

„Толко береме, по 25-30 низи на ден и сутрин и следобед 35, зависи от тютюно. Ако е хубав тютюно, се набират низи, ако е дребен, няма низи и почват да цикат, да пискат, че не сме работили”, каза още Аргирова.

И докато гръцките работодатели се крият от жегата в домовете си, работата за българките не спира.

„Мъка, мъка. На българина много е мъка. Тая чужбина не е арна”, призна Стефка Терзиева.

След 7 часа на полето Анна отново се прибира вкъщи към пет следобед. Остават й 8 часа за да се погрижи за дома си и за сън. Защото в 2 два след полунощ будилникът отново ще я събуди. И така шест дни от седмицата. А парите, които е изработила около 360 евро, ще получи в края на месеца.

Видяна общо: 811 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.