Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Открито протестно писмо до министър Найденов

Дата: 27.07.2010

Българска Асоциация Биопродукти

  До
Министерство на земеделието и храните
министър Мирослав Найденов

ОТКРИТО ПРОТЕСТНО ПИСМО

Уважаеми г-н министър,

Ние, производителите на биологична продукция в България, представени в БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ изразяваме своя протест във връзка с изключителните трудности, които срещаме при усвояването на европейските субсидии предвидени за агроекология и в частност биологично земеделие.

Въпреки прокламираната нова политика за насърчаване на биологичното земеделие и многократните обещания за разрешаване на проблемите в тази област, ние не само че не виждаме държавна подкрепа (не е заделен и един лев от държавния бюджет за този сектор), а срещаме постоянни трудности и прегради при получаването на полагащате ни се европейски средства. Поради административни и волеви причини, до момента са усвоени малко над 1 % от предвидените за периода 2007-2013 г. за България 455 млн.евро.

Половината от биопроизводителите все още не са получили полагащите им се срадства за 2009 г., а тези на които е отказано субсидиране не знаят какви са причините за отказа, защото едва сега се получават уведомителните писма за 2008 г.

В същото време на биофермерите се гледа като на престъпници, наказвани са за най-дребни административни грешки, при все това, че биопрозиводителите са с най-висок процент на образованост, а основно тези грешки се допускат от ваши чиновници. Ние сме подложени на най-голям брой проверки и като правило получаваме всички субсидии последни. Дори и общите субсидии на декар, важащи за всички земеделски производители. Плащанията се задържат, за да може от тях да се приспадат евентуални, бъдещи санкции по мярката Агроекология.

Ние днес няма да предлагаме нашата продукция на организирания от Вас събор на българското земеделие понеже се чувстваме дискриминирани и безкрайно огорчени от отношението към най-отговорните за високото качество на околната среда и здравето на хората земеделски производители.

Видяна общо: 596 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.