Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Албена очаква тежък туристически сезон

Дата: 23.06.2014
Най-големият ни проблем се очертава възстановяването на плажната ивица след наводнението
Според търговския директор на курорта Маргита Тодорова, тазгодишният туристически сезон няма да е от най-добрите за комплекс Албена

"Ако хотел Гергана, който пострада най-сериозно по време на проливния дъжд миналия четвъртък не бъде възстановен, курортът ще има сериозни проблеми през юли и август. В сряда следващата седмица ще започне застрахователната оценка на щетите от пороя и наводненията в курорта Албена. Ако най-пострадалият от хотелите в комплекса - Гергана, се окаже негоден за експлоатация, това ще предизвика сериозни затруднения в обслужването на туристите в т.нар. "висок сезон" през юли и август" - съобщи вчера изпълнителния му директор Красимир Станев.

До края на днешния ден се очаква да бъде възстановено и електрозахранването на последните два от обектите в кк Албена, където то е било прекъснато, за да се избегнат нещастни случаи по време на наводнението.

Приключва и инспекцията на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. Тя трябва да гарантира, че няма опасност от хранителни отравяния, предизвикани от нарушения режим при съхранението на продуктите в хладилните съоръжения на ресторантите в Албена.

"Очертаващата се до момента тенденция показва, че тазгодишният туристически сезон няма да е от най-добрите за комплекса. В най-лошия случай очакваме да приключим лятото на нивата от миналата година, каза тя. Заради ситуацията от последните дни най-сериозен е отлива на туристите от Русия и България. В същото време отбелязваме слаб ръст на туристите от Франция и скандинавския пазар.
За неутрализиране на негативните новини за туризма ни и специално за Албена, появили се в някои от най-големите западни медии след наводненията от миналия четвъртък, курортът ще разчита предимно на партньорските си туроператорски компании" - заяви търговския директор на курорта Маргита Тодорова.

"Най-големият ни проблем се очертава възстановяването на плажната ивица след наводнението, каза Красимир Станев. Когато стана ясно, че р. Батовска е излязла от коритото си и е заляла резервата Балтата трябваше да се намери спешно начин за отвеждане на водата към морето, за да не залее напълно хотелите и заведенията на първа линия. За тази цел решихме да прокопаем три канала през пясъка. Само за няколко минути обаче те се превърната в пълноводни реки, широки по няколко метра.
Не е ясно, дали морето ще "върне" пясъка, който пороят е отнесъл. Плажът на Албена е един от най-широките и красиви по българското Черноморие. След пороя, от миналата седмица, в южната си част, сега той е разделен на три части, като предвижването между тях се извършва само по няколко тесни ивици пясък" - сподели изпълнителният директор на Албена.

Проблем, за чието решаване Албена ще трябва да получи съдействие и от Министерството на Околната среда и водите е получаването на разрешение за навлизане в резерват Балтата, за да може да бъде ремонтирана разрушената рецепция на хотел Гергана. В момента половината от нея е буквално надвиснала полуразрушена над р. Батовска.

"Проблемът е твърде сериозен тъй като заради резервата не е възможно и разширяването на паркинга зад хотела. При това положение той е крайно недостатъчен, за да поеме колите, които паркират там в разгара на сезона. Тогава те са буквално една върху друга. В случай на форсмажорни обстоятелства като наводнение и пожари дори колите на противопожарната охрана не могат да стигнат до хотела. Представяте ли си какво може да се случи?" - попита риторично Станев.

"Веднага след новината за наводнението и наложилата се евакуация на туристи от хотелите, в южната част на Албена, в курорта са пристигнали министрите на туризма и извънредните ситуации в Румъния. Заедно с тях в курорта дошли и телевизионни екипи. Основните претенции на румънските туристи, които по това време бяха в комплекса, касаеха "превилегирована" според тях отношение към германските граждани. В това, разбира се нямаше нищо вярно. Истината е, че при евакуацията, от хотела им бяха изведени най-напред група от тридесетина германски туристи, тъй като рискуваха да изпуснат полета си. А това щеше да предизвика допълнителни трудности за нас в и без това тежката ситуация.
Информацията, която румънските телевизионни канали продължават да разпространяват за положението в курорта е едностранна и преднамерена - оплака се Маргита Тодорова.

По време на поройния дъжд шест от хотелите в комплекса бяха изолирани от придошлите води на р. Батовска. Само от единия от тях - Гергана бяха евакуирани около 600 туристи, тъй като водата подкопа основите му и наруши стабилността на конструкцията му. Комуникациите в района бяха затруднени, изключени бяха захранването с електричество и вода, прекъснати бяха наземните и мобилни телефонни връзки.

В операция по евакуирането на туристите се включиха два хеликоптера Кугър на военновъздушните сили. В момента в Албена има 11 900 туристи, като 1 600 от тях са румънци.

Видяна общо: 1363 рейтинг: 0.63

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.