Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

V юбилейно издание на конкурса Дърво с корен

Дата: 01.10.2014
V юбилейно издание на конкурса Дърво с корен
От събраните истории, в новата категория „Дървото на нашето семейство“, се виждат желанието и усилията на хора от различни възрасти и места да съхранят и предадат на следващите поколения позабравеното отношение на грижа и уважение към околната среда

Започва надпреварата за титлата Дърво с корен 2014, в петото юбилейно издание на конкурса

От днес, 1 октомври, стартира гласуването за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса, търсещ историите, които свързват хората с техните любими дървета. Гласуването ще продължи до края на месеца на сайта на фондация ЕкоОбщност. По случай първия юбилей, тази година бяха обявени и пет категории, като новите сред тях са „Вековните дървета говорят“, в която се състезават столетни дървета, свързани с историческото ни минало, и „Дървото на нашето семейство“, събираща истории за родови дървета, грижата за които е обща семейна инициатива и традиция.

Тази година за участие в конкурса постъпиха 34 номинации от различни кътчета на страната, сред които се открояват както историите на вековни дървета, които с право могат да бъдат наречени живата история на България, като Джигуровския чинар, дъба над Сливница и чинарите край Белащица, така и дървета, около които витаят мрачни поверия и тъжни легенди, като Дяволското дърво край Синеморец и Самотния бор в берковския Балкан. Сред изпратените предложения има много грабващи и трогателни разкази, които свидетелстват за силната привързаност на хората към дървета, които са знакови за местната общност или за цялото семейство, и които са неизменен участник в събитията от техния живот. От събраните истории, в новата категория „Дървото на нашето семейство“, се виждат желанието и усилията на хора от различни възрасти и места да съхранят и предадат на следващите поколения позабравеното отношение на грижа и уважение към околната среда.

Всички истории и снимки на финалистите могат да се разгледат на интернет страницата на фондация ЕкоОбщност, в рубриката „Дърво с корен – Гласуване 2014“. Там всеки има възможност да подкрепи своя фаворит във всяка от двете категории, отворени за гласуване.

В категория Дърво с корен, за 2014 г. до финалния кръг достигнаха:

• Самотният бор, възраст: неизвестна, местност Ашиклар, над Берковица
• Шоповото дърво (чинар), възраст: 2-3 години, пл. Славейков, София
• Дъб, възраст: 650 г., с. Градина, общ. Първомай
• Дяволското дърво (дъб благун), възраст: над 350 г., с. Синеморец, общ. Царево
• Черна топола, възраст: 200 г., с. Дъбене, общ. Карлово
• Вековна черница, възраст: над 111 г., в двора на църквата в с. Крамолин, общ. Севлиево
• Космат дъб, възраст: над 280 г., местност Могила, над Сливница
• Чинар, възраст: 51 г., на площада в с. Арчар, общ. Димово, обл. Видин
• Джигуровският чинар, възраст: над 800 г., с. Джигурово, общ. Сандански
• Круша „водник”, възраст: над 150 г., в двора на Даскаловата къща, в Трявна

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:

• Източен чинар в двора на манастир Св. Георги Победоносец, с. Златолист, общ. Сандански
• Дъб до манастир Свети Николай, с. Скравена, общ. Ботевград
• Група източни чинари в местност Чифлика, с. Белащица, общ. Родопи, обл. Пловдив

Победителите в допълнителните категории „Млад природолюбител”, „Дърво с бъдеще“ и „Дървото на нашето семейство“ са излъчени от журито на конкурса и ще станат известни на церемонията по награждаване през м. ноември, на която ще бъдат обявени и резултатите от гласуването. За участниците, номинирали дърветата-победители в четирите допълнителни категории, са осигурени награди от партньорите на конкурса: ваучер за рафтинг от Адвенчър Нет, абонамент за списание National Geographic Kids България, както и таблет, настолни или логически игри от социална мрежа Ятото.

Както всяка година, дървото-победител в конкурса ще получи подходяща грижа от специалист и/или поставяне на информационна табела и ограждение. То също така ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2015“. Напомняме, че европейската титла за 2014 година беше спечелена от Стария бряст в Сливен, получил симпатиите на хора от цялата страна и чужбина, и безпрецедентните 77 526 гласа в своя подкрепа. В допълнение към миналогодишните участници, в международното издание на конкурса през 2015 г. ще се включат още три държави – Англия, Белгия и Естония, с които броят на претендентите за европейския приз става 13. Надяваме се, че и тази година в „Дърво с корен 2014“ ще бъде излъчен победител, който догодина достойно да си съперничи с тези от останалите държави.

Конкурсът Дърво с корен, на фондация ЕкоОбщност, се провежда със съдействието на Адвенчър нет, National Geographic България, NG Kids България, социална мрежа Ятото и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Дима Котева, фондация ЕкоОбщност
БТК: 02 951 54 46
Виваком: 0878 674 298
поща: dima@bepf-bg.org

Истории и снимки на всички 34 номинации могат да бъдат разгледани и свалени от фейсбук групата на конкурса.

Видяна общо: 1427 рейтинг: 0.72

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.