Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Слабият сезон донесе по-ниски печалби на морския туризъм

Дата: 30.11.2014

Констатациите за слаб туристически сезон по морето, през това лято, добиха стойностно изражение с консолидираните отчети на публичните дружества в сектора. Всички те отчитат спадове в приходите от хотелиерска, ресторантьорска и туроператорска дейност в края на септември. Основна причина за това е отливът на руски клиенти, заради проблемите с Русия и Украйна, както и фалитът на няколко руски туроператора, което доведе до отмяна на предварително направените резервации. Компаниите в сектора отчитат печалби и декларират намерения за инвестиции основно в подобрение на инфраструктурата в морските курорти.

Албена АД е с около 6 млн.лв. по-малко печалба до 15.8 млн.лв., в края на летния сезон, спрямо миналогодишния си резултат. Причина за това бяха поройните дъждове през май, които увредиха инфраструктура в комплекса и нанесоха поражения върху хотелската база. Още тогава изпълнителният директор на дружеството - Красимир Станев прогнозира по-слабия резултат, който се отрази върху настроенията на инвеститорите на Българската фондова борса и в петък акциите на компанията изгубиха около 6 % от стойността си до 51.86 лв. средно за брой. През тази година намиращият се на Северното Черноморие елитен курорт привлече интереса на инвеститорите, заради решението на община Балчик да продаде акционерното си участие в него. Така пакетът от малко над 7 % смени собствеността си за над 15.6 млн.лв., които бяха получени от общината и не се отразиха върху финансите на дружеството. В края на септември основни акционери в него остават Албена Холдинг, с 54 % от капитала и Албена Инвест Холдинг, под чийто контрол са 20.57 % от акциите.

По-значително намаление на приходите от туристически услуги, предлагани през хотелите и ресторантите си, отчита и Св.св. Константин и Елена Холдинг. В края на септември приходите на компанията са били близо 15 млн.лв., което е спад с 9.45 %, спрямо предходната година, а нетната печалба от дейността възлиза на 1.3 млн.лв. Най-голям принос за приходите са имали 4-звездните хотели Астера, намиращ се на първа линия в курортния комплекс Златни пясъци и Азалия, в комплекс Св.св. Константин и Елена. Встрани от тази дейност дружеството се специализира и в строителството на луксозни жилищни комплекси и след успеха с продажбата на две сгради, сега е в процес на завършване на още две. За значителна част от готовата строителна продукция са сключени предварителни договори за продажба. В доклада на ръководството се отбелязва запазване на интереса на чуждестранни купувачи към недвижимо имущество в страната.
Освен по приходите, по-слабият туристически сезон в сектора си личи и по по-малкия брой ангажиран персонал, в най-активния период на годината. През третото тримесечие в дружества от групата на Св.св. Константин и Елена Холдинг са работили средно 411 работници, спрямо 518, през същия период на миналата година.

Специализацията в конгресен туризъм и балнеолечение, които правят по-дълъг сезона за друга голяма компания в сектора - Слънчев ден, не успяват да компенсират удара от отменените резервации на руски туристи през лятото. Според отчета й, организираните 48 събития, за общо 2 444 души, са донесли приход от 326 хил.лв., а двата балнеолечебни центъра са причината сезонът в курорта да започне още през март. В края на септември броят на гостите от Русия, които са основен пазар за комплекса, е намалял с 14 %, спрямо предходната година. С 8 % по-малко са били и гостите от Германия. Намалението на гости от пазар Русия, през летен сезон 2014 г., е обща тенденция за българския туристически пазар. Тя беше продиктувана от създалата се политическа и военна обстановка в Украйна, както и фалита на няколко големи руски туроператора. В отчета на дружеството се обяснява, че туроператорските договори, за сезон 2014 г., са били подписани още през лятото на 2013 г., когато е нямало индикация за последващите събития. Ето защо, не е било възможно, в разгара на самия сезон, да се компенсира отливът на туристи от Русия.

Популярният сред гостите от Великобритания курорт Златни пясъци отчита почти същите приходи от туристически услуги, както миналата година, а ръстът в общите му приходи се дължи на страничната дейност, с производството на електроенергия. В края на септември е продаден ток за 30 млн.лв., при 22.2 млн.лв., към същия период на предходната година.

Видяна общо: 1164 рейтинг: 0.59

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.