Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Колумбия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Меделин е най-иновативният световен град

Дата: 05.03.2013
Меделин, Колумбия
Меделин - Градът на вечната пролет

Колумбийците го наричат "Градът на вечната пролет", а светът го познава най-вече като столицата на един от най-бруталните наркокартели, предвождани от Пабло Ескобар, но според банковата група Citi и отдела по маркетинг на Wall Street Journal, Меделин е "най-иновативният град на годината".

В първата подобна класация, която ще бъде представена в априлския брой на списанието на Wall Street Journal, градът победи Ню Йорк, Тел Авив и още 197 други града от цял свят.

От лятото на 2012 г., в проекта партнира неправителствената организация с изследователски и образователни цели Urban Land Institute (ULI). Индексът, по който са оценени подбраните градове, включва икономически показатели, развитие на градската среда, култура и удобство на живота, технологии, изследвания и пр. След два кръга на гласуване, през октомври, бяха представени трите финалиста, а след близо 1 милион гласа в онлайн допитването колумбийският град победи на 1 март.

"Изборът се спира на Меделин заради напредъка, потенциала, богатата култура и впечатляващите действия в развитието на градската среда. Малко градове са се трансформирали по начина, по който го прави Меделин - вторият по големина град в Колумбия - през последните 20 години. Броят на убийствата рязко намаля - с близо 80 % между 1991 и 2010 г. Градът построи обществени библиотеки, музеи, паркове, училища за бедните квартали и серия от транспортни връзки към търговските и индустриални центрове" - допълват от ULI в официалното съобщение.

Сред тези транспортни връзки са градски кабинков лифт и покрити ескалатори на мястото на стръмни стълби по хълмовете. Това намали времето за пътуване в града от над 2 часа до няколко минути, стимулира инвестициите и пропагандира социалното равенство и устойчивостта на околната среда. Енергичното развитие на мрежата на метрото намали замърсяването и задръстванията на повърхността.

"Също толкова важно е изграждането на работещи и сътрудничещи помежду си институции. Местното управление заедно с предприемачите, университетите и неправителствените организации са намалили насилието и са започнали да модернизират Меделин.
Транспортните проекти се финансират с публично-частно партньорство, строителни фирми проектират обществените сгради безплатно, а през 2006 г. 9 от най-големите компании в района финансираха основаването на научен музей" - изтъкват от ULI.

Меделин е един от най-многолюдните градове в света, прилагащ успешно т.нар. обществено участие в бюджетирането. Това позволява на гражданите да определят приоритетите и да решават за част от общинските пари къде точно да отиват.

Видяна общо: 721 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.