Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Аржентина.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Аржентина иска Великобритания да й върне Фолклендските острови

Дата: 03.01.2013
Фолклендски-малвински острови
Тази година, чрез референдум, населението на Фолклендските острови, ще определи бъдещето си

Три десетилетия, след войната между Аржентина и Великобритания за Фолклендските острови в Южния Атлантик, в открито писмо в британската преса, президентът Кристина Фернандес де Кирхнер настоя да бъда върната групата, която в Буенос Айрес наричат Малвински острови. Текстът, публикуван в днешните британски вестници и адресиран до премиера Дейвид Камерън, остро напада Лондон, обвинявайки го в колониализъм и призовава двете страни да започнат преговори, относно суверенитета на островите.

"Великобритания трябва да се съобрази с резолюция на ООН от 1960 г., настояващата всички страни членки на организацията да прекратят колониализма във всичките му форми и прояви.
В този дух Лондон трябва да седне на преговори за островите, на 8 700 мили от британските острови и "насилствено отнети" от Аржентина точно преди 180 години - на 3 януари 1883 г. След това аржентинците, живели на островите, са изгонени и заменени с британски заселници, което е брутално прилагане на колониализъм от ХIХ век" - посочва Кирхнер.

Аржентина има претенции и към други територии, които са свързани с британската корона, като Южните Сандвичеви острови, Южна Джорджия и част от Антарктика, която неотдавна бе кръстена Земя кралица Елизабет.

Британското външно министерство отхвърли каквито и да е преговори, по бъдещето на Фолклендските острови и обясни, че населението им само ще определи, по-късно тази година, на референдум, бъдещето си. През 1833 г. на островите не е имало местно население, а само аржентински военен гарнизон, пристигнал 3 месеца по-рано.

"Атаката на Кирхнер не е изненадваща, но в нея има известна ирония. През 60-те и 70-те години външното министерство в Лондон е обмисляло как да реши проблема с малките далечни острови, към които в един момент са имали претенции и Франция и Испания. Ако не беше Фолклендската война от 1982 г., днес Аржентина щеше да има някаква форма на административен контрол над тях" - коментира Робърт Мънкс от изданието Jane's Intelligence Review коментира пред в-к Гардиън.

Критици на Кристина Фернандес де Кирхнер посочват, че тя е популист и националист, който се опитва да отклони вниманието на аржентинците от обществените проблеми у дома. Рейтингът й потъва, преди частични парламентарни избори през октомври, а страната страда от растяща инфлация, престъпност и корупция.

Форин Офис

Видяна общо: 620 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Аржентина иска Великобритания да й върне Фолклендските острови
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.