Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Цитаделата на средновековния Перперикон

Дата: 12.12.2003

Открития - археологически сезон 2003 г.


През 2003 г. започна археологическото проучване на още един важен детайл в Акропола на Перперикон. Става дума за разкриването на вътрешната крепост от епохата на Средновековието, служела за последна защита при евентуално превземане на основната твърдина. Добре запазената стена е била засечена още от първия разкопвач Иван Балкански, който не е успял да я допроучи поради ранната си смърт.

Крепостният зид е с посока север-юг и прегражда най-високата част от скалния връх, където се намира и огромният издялан в канарите резервоар за вода. Той е граден от ломени камъни, споени със здрав бял хоросан – една строителна техника, която изцяло се различава от тази на античните съоръжения. По дължината на стената са издигнати няколко кули, подсилващи отбраната й. Особено мощно е укрепена портата на цитаделата, фланкирана от две правоъгълни кули.

На сегашния етап археологическите данни предполагат вътрешната крепост да е изградена в V-VI в., когато е било необходимо Перперикон да бъде защитаван срещу многобройните варварски нашествия. Цитаделата е била преправяна няколко пъти, като последно това се е случило в XIII-XIV в. Тогава портата е била реконструирана и намалена с оглед по-добрата защита. В този си вид тя много напомня разкритата от нас преди няколко години порта на цитаделата на Мнеакос. Съвсем не е случайно, че точно тези две крепости са били най-мощни през XIII-XIV в. Ще припомним, че именно в тях са били опорните средища на българи и византийци по време на епичната война за Източните Родопи в 1343 г.

проф. Николай Овчаров

Видяна общо: 952 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.