Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Трагедии, спам и епидемии белязаха света на науката през 2003 г.

Дата: 22.12.2003

Смъртта на астронавтите от совалката “Колумбия”, глобалната епидемия от атипична пневмония, топящите се ледени шапки на полюсите бяха сред водещите събития за науката през отиващата си 2003 г.

За света на високите технологии 2003 г. беше година на борбата срещу спама и предприемането на законови мерки срещу хакерите, които разпространяват нежеланите рекламни съобщения.

Загубата на “Колумбия”

Само минути преди да се приземи след дълга мисия в орбита совалката “Колумбия” с шест души екипаж на борда се разби на 1 февруари над Тексас, след като навлезе в земната атмосфера. Загинаха всички астронавти на борда - пет американци и един израелец.

Разследването на инцидента показа, че 680-грамово парче изолационна пяна се е откъснало при старта и, вече втвърдено, е ударило и пропукало една от керамичните плочки на лявото крило. Ударът е причинил пукнатина, която е предизвикала разпада на цялата совалка при навлизането й в атмосферата 16 дни по-късно. Нещастието стана 17 години след като совалката “Чаланджър” със седем души на борда се разби при излитането си.

“Изчезващият лед”

Докато политиците и защитниците на околната среда обсъждат чия е вината, полярният лед и планинските ледници се топят с нарастваща бързина. Ледените полета на Северния полюс се топят осем пъти по-бързо през последните 20 години, отколкото от миналия век досега.

В Антарктида ситуацията е също толкова тревожна. Бури през тази година разцепиха най-големия ледник в света, който е с големина колкото Ямайка. Учени предупредиха, че 20% от леда около континента е изчезнал през последните 50 години.

Клонирането на хора

В началото на годината религиозна секта обяви, че е клонирала хора. Въпреки, че това не бе доказано, изявлението предизвика бурни дискусии и драматизира дилемата, дали науката трябва да се намесва в естествения ход на природата.

Сред другите горещи генетични събития през годината бе и битката САЩ да продава генно модифицирани храни в Европа. Американската комисия по храните и лекарствата също така обмисляше дали може да бъде продавано месо и мляко от клонирани животни.

Епидемията от атипична пневмония

В началото на годината мистериозна болест засегна Югоизточна Азия. За няколко месеца над 8 000 души бяха заразени, a 750 починаха от заразата, наречена Тежък остър респираторен синдром (ТОРС), срещу която лекарите бяха безсилни.

Масови карантини в засегнатите страни – Хонконг, Китай, Сингапур и цяла Югоизточна Азия и глобални забрани за пътувания причиниха огромни икономически загуби. Въпреки че в началото на лятото болестта бе овладяна, специалисти предупреждават, че заразата може да се появи отново.

Борбата със спама

Американският Конгрес и Сенатът приеха национален анти-спам закон през ноември, който президентът Буш подписа преди седмица.

Преди месец шефът на софтуерния гигант Microsoft Бил Гейтс предложи да се въведе програмата Smart Screen, която да спре нежеланите рекламни съобщения. Въпреки тези мерки спамът се счита вече за по-голям проблем и от вирусите, които рекламните послания също пренасят.

Тегленето на файлове

В края на ноември Асоциацията на американската звукозаписна индустрия заведе едновременно 261 дела срещу нелегално сваляне на музика онлайн.

Американските власти предприеха сериозни мерки срещу нелегалното теглене на музика от пирингови мрежи като Kazaa. От звукозаписната индустрия обвиняват нелицензираното теглене на музика за спада на продажбите от 31% от 2000 г. досега.

Крум Попов

Видяна общо: 878 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Трагедии, спам и епидемии белязаха света на науката през 2003 г.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.