Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

5 евро глоба за мъжете, които кръшкат от вкъщи в четвъртък

Дата: 23.07.2003

Кметът на испанското градче Торендонхимено реши да приеме общинска наредба, която обявява четвъртък за "ден на жените" и задължава мъжете да поемат домакинските задължения през този ден.

Глоба от 5 евро очаква нарушителите на новата наредба, които не предоставят на съпругите си необходимите свобода и спокойствие, за да си отпочинат от ежедневните грижи. Забраната да се ангажират жените с домашни задачи важи само в четвъртък и вече радва над половината жители на градчето (52% от 14 000-те граждани на Торендонхимено са жени).

Новият кмет, Хавиер Чека, встъпил в длъжност преди месец, обясни пред пресата, че в четвъртък мъжете не трябва да напускат домашното огнище, а да се заемат с домакинските задачи и с възпитанието на децата. През това време съпругите им ще си почиват или ще се развличат навън.

Мъжете трябва да разберат, че също имат основна роля вкъщи - обяснява кметът.  Те няма да имат право дори да излязат на по бира с приятели, защото трябва да поемат отговорността, която дължат на семействата си.

"Патрул" от четири доброволки ще следят за спазването на наредбата. Жените ще обикалят улиците на града в четвъртък между 21 и 02 часа, за да мъмрят своенравните мъже, които отказват да изпълнят решението на кмета, и да прибират "символичната" глоба от 5 евро.

Събраните от глоби средства ще се даряват на асоциациите и организациите, които се борят за равенство между половете или се противопоставят на домашното насилие. Кметът се надява, че тази инициатива ще получи международен отзвук.

Днес

Видяна общо: 498 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.