Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Хендс фри не те спасява от катастрофа

Дата: 09.07.2003

Извършването на комплексни мисловни процеси, както и интензивни разговори по време на шофиране е крайно опасно, предупредиха испански учени. Експериментите показали, че прекаленото мислене от страна на водача може значително да намали способността за бърза реакция и това да доведе до катастрофа.

Разговорите по мобилен телефон, чрез хендс фри устройство по време на шофиране се оказват колкото и безопасни, толкова и рискови, показват още проучванията на испанските специалисти. По принцип хендс фри устройствата позволяват по време на разговор водачът да има пълен контрол върху управлението, което не е възможно когато апаратът се държи в ръка. При по-оживен и бурен разговор, обаче вероятността от намаляване на вниманието и риск за пътен инцидент се повишават значително, показват резултатите от изследването.

Психолози от Испанската дирекция по контрол на пътния трафик и от Universidad Compultense в Мадрид провели експерименти с 12 шофьори. Водачите били поставяни в различни ситуации, докато шофирали в продължение на 4 часа по магистрала, северно от испанската столица.

При опитите е използвана стандартно оборудван автомобил, без допълнителни екстри, като тракинг система, за да може адекватно да бъде преценена шофьорската реакция. Един от опитите изисквал водачите да конвертират на ум стойността на евро в испански песети. Друг експеримент изисквал шофьорите да дават детайлна информация къде се намират, какво виждат и какво правят в момента. И в двата случая, данните показали, че шофьорите са изгубили вниманието си от пътя и са повишили значително риска от катастрофа.

При повечето зададени задачи вниманието на водача е намаляло с 30% в резултат на сложна или интензивна мисловна дейност.

Заключенията на психолозите сочат също така, че сложните и бурни разговори по телефона или с други пътници за опасни за безопасността на пътя.

АП

Видяна общо: 355 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.