Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

В подножието на планината Везувий буквално вони

Дата: 15.12.2005

Ежегодно милиони тонове боклук от цялата страна биват изсипвани в региона, който е под пълния контрол на камората. За властите това е катастрофа, но за мафията е златна мина.

Мога да превърна боклука в злато заявил преди време пред полицаите мафиот, известен с прякора Цар Мидас. По данни на Легамбиенте, през последното десетилетие екомафията в Италия е реализирала по различни схеми 132 млрд. долара от трафик на смет.

"Мафията променя стратегията. Тя минава от прикрито насилие към легален бизнес", казва водещият специалист по борба с организираната престъпност Пиерлуиджи Виня.
Бандитите действат чрез законни компании, които се обръщат към безскрупулните фирми, желаещи да се отърват от боклука си. Впоследствие той се озовава на строителни площадки или незаконни сметища на територията на мафията. "Хората са с впечатление, че мафията е поставена на колене, че е победена", казва Виня. "Всъщност тя е жива и в добро здраве, но е станала по-дискретна, по-интелигентна и по-богата от преди."

Камората например е създала пълен кръг от незаконен бизнес. Първо, тя копае нелегално кариери за пясък и оставя след себе си дупки. Второ, в тези дупки се изсипват токсични отпадъци. Трето, изкопаният пясък се използва за издигане на бетонен покрив над токсичния боклук или се печелят държавни контракти за почистването му. В резултат огромни зони в Кампания са обявени за отровени, а в 18 общини отглеждането на едър рогат добитък е забранено.

в-к. Крисчън сайънс монитър

Видяна общо: 342 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.