Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Панорамният път за Златни пясъци остава затворен и догодина

Дата: 16.12.2005

Панорамният път за Златни пясъци ще остане затворен и през следващия туристически сезон. Това съобщи зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски. Това ще наложи варненската община да предприеме сериозен ремонт на отсечката от северния вход на курортния комплекс до ваканционен клуб Ривиера. Според кмета Кирил Йорданов пътят ще бъде преасфалтиран, а подходът към Златни пясъци - осветен.

Десет месеца след активизирането на земните маси в района на спирка Панорама и последвалото затваряне на панорамния път за Златни пясъци укрепването на свлачището най-сетне е на дневен ред. След като още през пролетта на тази година туроператори предупредиха, че претовареното движение по единствения оцелял път към комплекса ще затрудни работата по време на туристическия сезон, проектът за свлачището ще бъде готов до няколко дни. Негов възложител е община Варна, а изпълнител - Геозащита. Вече са осигурени и средствата за строителните работи в района, каза зам. министър Михалевски. "Укрепването на свлачището ще бъде финансирано с 3.5 млн. евро от Банката за развитие към Съвета на Европа", съобщи той. Яснота кога точно ще започнат строителните работи обаче засега няма. Едва след изготвянето на проекта ще бъде ясно каква укрепителна конструкция ще бъде нужна и колко време ще отнеме нейното изграждане. Тепърва ще се преценява и дали ще се подменя част от минаващата през района водопроводна мрежа и канализационния колектор на пречиствателната станция на Златни пясъци.

Свлачището на сп. Панорама се активизира в средата на март т.г. Заради опасността от вторично свличане на земни маси и прекъсване на пътя Варна - Златни пясъци преминаването по него беше забранено. В момента измервания на Геозащита сочат, че се движи целият склон между пътя и плажа. Застрашени от свличането са и 18 частни имота.

Заради опасността в сила ще остане и забраната за строителство в свлачищните райони край Варна, посочи Димчо Михалевски. Тя бе издадена още през 1997 г. и обхваща местностите Траката, Св. Никола, Кабакум и Панорама.

ИПГ

Видяна общо: 424 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Панорамният път за Златни пясъци остава затворен и догодина
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.