Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Подаряват звезди за Коледа

Дата: 14.12.2005

Изразът "сваляш ми звезди от небето" вече придобива буквален и приятен смисъл, когато двама се харесват. Последната мода е да се подаряват участъци от Луната или да се наименоват небесни тела на любимия човек. В предколедната треска това се смята за елегантен начин да се обясниш в нежни чувства.

Поне стотина българи са използвали тази услуга, смятат запознати. У нас бумът настъпи със "Стар Академи". Всеки един от талантите получи сертификат, че малка светеща точица в далечното космическо пространство е назована на него. В България за услугата има само фирми посредници. Големите акули в бизнеса са от Щатите, Австралия и Англия. Намират се няколко и в Русия. "За звездите на талантите от "Стар Академи" платихме на фирма посредник по 100 лв.", спомня си говорителката на шоуто Ани Халваджиян. В интернет могат да се намерят оферти и за $30. Но обектите са толкова отдалечени от земята, че са малко телескопите, с които се забелязват. Колкото по-видима е звездата, толкова по-висока е цената за преименуването й. Повечето вървят по 100-200 щатски долара. Най-скъпи са в Магелановия облак - мъглявината, която е най-близо до Слънчевата система. Малка звезда там се търгува за $3300, а цената на голямата стига $5500. Друга фирма продава имената на звезди в зависимост от магнитуда им. В северното полукълбо за първа степен цената е $3300, за следващите съответно по $1100, $550, $275 и $165 за магнитуд от пета степен.

От обсерваторията в Борисовата градина смятат този процес за леко съмнителен. "Ние не държим звезди на склад, че да ги продаваме", бе краткият коментар оттам. По-интересно изглежда положението с Луната. Няколко десетки фирми съвсем сериозно продават парцели от нея. Най-лесният достъп до тях за желаещите да направят коледен подарък е чрез интернет. Но трябва да побързат - 15 декември е последният ден, в който това може да стане преди Коледа. Следващият ще е чак догодина. Акър (около 4 декара) имот върви между 20 и 40 долара. По-скъпите са от видимата страна на земния спътник. Рекламата е, че с времето местата на Луната ще повишават цените си и сега е много точен момент да се купят изгодно. Даже се предоставят проекти на учени, работещи за НАСА - на местата, където ще се строят бъдещите градове и станции. Там цените стигат до $100 акъра. Единственото предупреждение към бъдещите лунни собственици е, че астронавтите, решили да кацнат на спътника, не са длъжни да се съобразяват с имотите и могат да го направят, където пожелаете. Влязат ли в частна собственост, нямат нужда от предварително разрешение. Всеки притежател на имот получава сертификат за владението си. То се вписва в съответните регистри. Срещу допълнително заплащане удостоверението може да бъде доставено заедно с карта на Луната и местността, в която се намира имотът. Но това понякога е по-скъпо от закупуването на самия парцел на Луната. Пратката Ню Йорк - София за такъв плик е 173,60 лева.

Много от световните шоу звезди вече имат имоти на Луната. На последната церемония по връчването на наградите на MTV в Маями с подобни удостоверения се сдобиха Уил Смит, Марая Кери, Гуен Стефани и още дузина знаменитости. Неотдавна китайци пробваха да развият бизнеса с лунните имоти, но се оказа, че нямат юридически права.

Георги П. Димитров

Видяна общо: 366 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.