Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ще правят в "Чернобил" международно ядрено сметище

Дата: 14.12.2005

Украинският президент Виктор Юшченко е решил да превърне зоната около АЕЦ "Чернобил" в международно ядрено депо. Там ще се съхранява отработеното гориво не само от украинската АЕЦ, но и на всички държави, които изразят желание за това, съобщи електронното издание "Лента", като се позовава на украински издания.

Държавният глава отбелязал обаче, че за целта е необходимо да получи одобрението на обществеността в Украйна. Той подчертал, че без изричното съгласие на украинския народ не би предприел стъпки в тази насока, дори това да носи огромна икономическа изгода на страната.

Властите в републиката разчитат в близко време да влезе в експлоатация депото за отработено ядрено гориво, което трябваше да заработи през 2003 година. Поради съществени пропуски в проекта обаче строителството му бе временно прекратено. В момента тече международен одит, който трябва да реши до края на годината ще се отпуснат ли средства за приключването на проекта.

Пътешествие

Видяна общо: 338 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.