Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

С 1 100 са се увеличили племенните коне в България за 2005 г.

Дата: 14.12.2005

От 1 800 през 2004 г. до 2 900 през 2005 г. се е увеличил броят на племенните коне в страната. Това стана ясно при срещата на представители на Националната асоциация по коневъдство със зам.-министъра на земеделието и горите Светла Бъчварова. На срещата се обсъдиха въпроси по изпълнение на стратегията за развитие на сектора, критериите за формиране на Националния генофонд и помощта на МЗГ и ДФ "Земеделие" за дейността на асоциацията, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и горите (МЗГ).

Наред с големия износ на коне за любителска езда и за месо, пазарът започва да се отваря и за племенните животни, особено след приемането на България за пълноправен член на Международните асоциации за породите Арабска и Шагия, съобщиха от асоциацията. До края на годината ще приключат преговорите и по международното признание на Българската държавна племенна книга за Чистокръвния английски кон. За контрола на продуктивните качества на племенните коне, двете страни отчетоха добри резултати. През 2005 г. благодарение на политиката на МЗГ и финансовото подпомагане на ДФ "Земеделие" асоциацията е провела изпитвания на над 200 коня от породите, отглеждани у нас.

Изградена е база данни за конете под селекционен контрол, работи се по въвеждане на изкуственото осеменяване в коневъдството, което се прави за първи път у нас. Постигната е добра координация на селекционния процес между асоциацията, МЗГ и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), подчерта зам.-министър Бъчварова. Тя посочи, че това е пътят за успешното развитие на сектора, структуриран предимно от частни собственици. За постигане на икономическа устойчивост на стопаните, д-р Бъчварова предложи да се представи съвместен проект между асоциацията, структурите на Националния център за аграрни науки и ИАСРЖ за реклама на българското коневъдство и да се активизира дискусията по определяне на приоритетните дейности, за които да се търси финансиране.

Днес +

Видяна общо: 407 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.