Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

България като в Алпите

Дата: 31.12.2005

Общините в планинските райони виждат туристическо решение на икономическите си проблеми

Всенародното движение за превръщане на България в Швейцария на Балканите навлиза в решителната си фаза. Това е изводът, ако се проследят близо дузината проекти за изграждане на ски курорти в страната, които през последните месеци все по-настойчиво си пробиват път. След като Банско отесня за големия туристически интерес, Добринище и Разлог също залагат на свой туристически продукт. Примерът се оказа заразителен и за останалите - Берковица, Сапарева баня, Тетевен, Чепеларе, Велинград и други разчитат да отвоюват свое място в туристическата карта на България. „Имаме нужда от много повече зимни курорти, отколкото сега съществуват - представете си само, цялото Пампорово разполага с легла, колкото три големи хотела на морето“, резюмира интереса кметът на Чепеларе Тодор Бозуков.

Надпреварата по места засега показва, че районите, които ще се развиват като сателити на вече съществуващи курорти могат да разчитат на известна преднина. Такива са Перелик и Мечи чал около Пампорово и Разлог и Добринище около Банско. Те могат да се възползват както от имиджа на съществуващия курорт, така и от „отесняването му“.

Грандиозен проект, условно наречен Перелик, планира да свърже за скиорите едноименния връх с Пампорово и на североизток - с връх Мечи чал в района на Чепеларе. Според кмета на Смолян Дора Янкова с реализацията на проекта ще завърши разработването на тази част от Родопите като туристически център с три ядра - Мечи чал, Пампорово и Перелик. Готов е териториалноустройственият план на новия курорт, ОВОС вече е получила одобрението на екоминистерството. „Надяваме се, че ще стартираме реализацията на проекта през лятото и ще приключим до 2007 г.“, казва Дора Янкова.

Проектът Перелик е концентриран върху изграждане само на ски писти и съоръжения на стойност около 55 млн. евро, докато легловата база ще бъде разположена в района на местностите Смолянски езера и Райковски ливади. В момента курортът Пампорово разполага с близо 18 км писти и 4920 легла. Предвижда се само в частта Перелик да бъдат построени още 29.8 км писти и прилежащите им съоръжения, а курортът да се увеличи с още осем хиляди легла. Макар че общината все още не е сключила договор с частен инвеститор за строителството, според Дора Янкова инвестиционният интерес е много голям.

Приносът на община Чепеларе към „Перелик“ е проектът, известен като „Мечи чал“ по названието на едноименния връх. Той предвижда нови 27 км ски писти, 12 км лифтове, 15 км писти за ски бягане и биатлон, плюс стадион. В момента Чепеларе разполага с 12 км ски писти. Според замисъла на общинската администрация съществуващата леглова база от 1200 легла трябва да се утрои. Предвижда се проектът на стойност около 20 млн. евро да бъде реализиран изцяло върху частни земи и гори. И тук, както и в Пампорово, общината все още няма партньорство с частна фирма за реализация на проекта, но според кмета Тодор Бозуков инвестиционният интерес е сериозен.

Големи амбиции има и за Витоша, която в момента отстъпва на останалите зимни курорти въпреки близостта си до столицата. Съществуващите ски съоръжения са разпределени между Министерството на младежта и спорта, бившия приватизационен фонд „АКБ Форес“ и фирмата Ферайнигте Бергбанен България ООД, собственост на Петер Шрьокснадел, който е президент на австрийската федерация по ски и персонален мениджър на трикратния шампион по ски алпийски дисциплини Херман Майер. Шрьокснадел купи преди време съществуващите лифтове Витошко лале 1 и Витошко лале 2 и инвестира около два милиона евро в пистите към тях, които вече могат да бъдат ползвани и нощно време. Австрийската фирма обяви намерения за нов седалков лифт „Алеко - Резена“ на мястото на съществуващия влек, наричан от скиорите Заека, реконструкция на хотел Щастливеца, както и цялостно обновяване на региона. Ще има отсечки за алпийски дисциплини, ски бягане, за обучение на деца и др. Стойността на планираните инвестиции е 22 млн. евро, заяви преди време Шрьокснадел.

Фактът, че Банско вече се „пръска по шевовете“, е добра новина за селищата около него. Тъкмо на този факт разчитат в Разлог, планирайки развитие на ски курорт Кулиното. На първия етап, чиято реализация започва през тази година, се предвижда да се инсталира четириседалков лифт, да се построи писта с дължина два километра и съоръжение за изкуствен сняг. Кметът Любен Татарски заяви, че очаква включването и на външен инвеститор в проекта, който е на стойност между 30 млн. и 50 млн. лв.

В Добринище също подготвят проект за ски зона, но всичко още е на идейна фаза. Според кмета Иванка Бонкина намеренията са един кабинков лифт да тръгва от селото нагоре към планината, а след него още три лифта да отвеждат към ски пистите с дължина 35 км. Хотелската част ще се съсредоточи в Добринище, а нагоре ще се изграждат само ски съоръжения. В миналото край селото е имало един лифт и една ски писта, но след приватизацията им те не работят.
още няколко общини в страната също планират мащабни инвестиции в туризма почти на зелено.

Ако беше реализиран, лидерът сред тези проекти вероятно щеше да бъде Сютка, задвижен главно от община Велинград. Проектът обаче така и не се състоя - първо, защото получи отрицателна оценка от Министерството на околната среда и водите и второ, поради неколкократното касиране на местните избори в града и неяснотата за това кой ще е кмет.
Иначе идеята предвиждаше проектът да се реализира от специално създаденото дружество Сютка 2000 АД, в което участват общините Велинград, Ракитово и Пазарджик, както и чрез привличане на частни капитали. Бяха разработени два варианта на проекта, казва днес председателят на общинския съвет във Велинград Неджат Кехайов. При първия вариант трябваше да бъдат построени 14 ски писти от връх Сютка до местността Качаков чарк, където да бъдат изградени хотели, чайни, ресторанти. При този вариант стойността само на пистите и ски съоръженията беше около 500 млн. лв. Вторият вариант изключваше хотелската част и съкращаваше значително броя на пистите. След като проектът засега е замразен, община Велинград се преориентира главно към развитието на балнеологията, казва Неджат Кехайов. По неговите думи общината и занапред ще развива зимен туризъм, но не в такива грандиозни мащаби. Велинград и сега има писти над града, преди Юндола.

След замразяването на проекта Сютка, на едно от челните места в реализация на идеята за изграждане на зимен ски курорт е община Сапарева баня. Общинската администрация вече има съдружие с частна компания и в момента изработва архитектурния дизайн на бъдещото курортно селище, условно наречено Паничище - Езерата - Връх Кабул. Всичко започнало преди около година, когато фирмата Рила спорт АД решила да изгради курорт и купила от общината 200 дка земя. Общината участва в проекта, чиято стойност е около 30 млн. евро, с допълнителни терени. На първия етап, който трябва да се реализира това лято, се предвижда подмяна на един стар лифт с нов. За следващите етапи на строителството инвеститорите се въздържат да обявяват конкретни данни, тъй като всичко зависи от това как ще изглежда новото селище според проекта, който прави австрийската компания „Екосайн“. Съоръженията ще бъдат също с австрийска марка - на компанията „Допелмайер“, същата, която е доставила съоръженията и в Банско. В общи линии идеята на инвеститорите за бъдещото селище е да се обособи една част с големи хотели, където да присъстват световните хотелски вериги, част от курорта да бъде с фамилни къщи и друга част - със заведения за хранене.

Ски курорт планират да правят и в община Тетевен. Според намеренията на общинската администрация в землищата на селата Рибарица и Дивчовото, под връх Вежен, могат да се изградят ски писти и влекове, както и прилежащата им инфраструктура за около 20 хил. скиори дневно. Инвеститор е смесено дружество между общината и фирма Фронтиер АД. Прогнозираната стойност на инвестицията е 150 млн. евро. Община Тетевен участва и в друго смесено дружество заедно с Априкон АД за експлоатация на бъдещ спортно-туристически комплекс в подножието на връх Богоя. Местната власт планира и смесено дружество със софийска компания, наречена Супер Боровец ЕООД, което ще изгражда хотелски комплекс в Тетевен. Ако всичко това се реализира, базата трябва да започне работа най-късно до 2008 г.

В Западна Стара планина не изостават от общия порив. „Приоритетното развитие на туризма е записано в стратегията на община Берковица“, обяснява кметът Милчо Доцов. Според плановете предстои изграждане на кабинков лифт от Берковица до зона Ком, която е на около 16 км източно от града. Там в момента има писта, дълга 1 км, ски влек и три туристически бази с общо 100 легла. Плановете на общината са да се удължи съществуващата писта от един на два километра, както и да се възстановят някои стари писти, така че общата им дължина да достигне 15-20 км. В момента община Берковица разполага с около 600 легла, а идеята е в бъдеще на горната станция на лифта да има хотел с около 100 легла, а останалите да са на долната станция в края на града. Според Милчо Доцов колко точно ще бъдат хотелите зависи от намеренията на инвеститора. В момента общината преговаря с три фирми за евентуално смесено дружество (Глобъл мениджмънт венчърс, Домекском и Олимп), но не е сключила договор с нито една от тях.

Масовият наплив на общинските администрации към развитието на ски туризма има своето обяснение в сериозните Икономически проблеми на местната власт. "Туризмът се продава, ангажира много хора, създава поминък", обяснява Тодор Бозуков. А според Иванка Бонкина „община Банско в момента е в дълг към населението извън общинския център. С новите курорти и съседните селища ще имат шанс да се развиват“, смята тя. Според Любен Татарски, макар че безработицата в Разлог не е много висока - около 6-7 %, „вече не е достатъчно да говорим само за стабилизация, а трябва да се развиваме“. Дора Янкова смята, че с реализацията на проект Перелик покрай туризма имат шанс и културата, занаятите, фолклорът. Вече могат да се видят и първите симптоми за икономическото развитие на бъдещите туристически центрове - почти навсякъде местната власт отчита рязко повишаване на цените на имотите. Земите около гейзера в Сапарева баня вече се предлагат по 100-120 лв./кв.м, при близо десет пъти по-ниски стойности преди около година-година и половина, отчитат инвеститорите от „Рила Спорт“. Приблизително с около 50 % са скочили цените на имотите и в Берковица през последната година. В Смолянско също се наблюдава подобна тенденция. Дора Янкова казва, че цените са се повишили няколко пъти, без да уточнява числа. Пет-седем пъти скок на недвижимите имоти отчита и кметът на Чепеларе Тодор Бозуков. Единствено в Добринище няма такава тенденция, но според Иванка Бонкина това се дължи на факта, че все още няма реална инвестиционна заявка, а само намерения.

Парадоксално е, че повечето общински администрации залагат на идеята „туризъм - на всяка цена и с всички средства“, привеждайки като един от аргументите за бъдещия поток от скиори уникалната природа. Какво ще остане от нея след завършването на мащабните проекти обаче засега остава въпрос без ясен отговор. Един от основните упреци от Екологична гледна точка към мащабните проекти е, че те засягат и защитени територии. Председателят на общинския съвет във Велинград Неджат Кехайов е вероятно единственият представител на общинската власт в засегнатите райони, който смята, че екологичните притеснения от изграждането на зимен мегакурорт са основателни. „Под връх Сютка има интересни популации на птици и дивеч, които трябва да бъдат запазени и да се съхрани биологичното разнообразие“, казва той.

Видяна общо: 1624 рейтинг: 0.40

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.