Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Строители печелят от рентиерство

Дата: 14.12.2005

Чужди инвеститори търсят терени за строеж на сгради, които да се отдават под наем. Това съобщи Пенка Димитрова от агенцията за недвижими имоти "Адрес груп". Първите подобни проекти са за големите градове София, Варна, Бургас и Пловдив. Инвестиционни намерения в тази насока са обявили италианци, англичани и руснаци, твърди Орлин Владиков, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". Има и български предприемачи, които са готови да вложат парите си в подобни проекти.

В Америка и Западна Европа този вид инвестиция е много разпространен. Сградите имат общо управление, поддръжка, портиер, охрана, обзавеждане. И за наемателите остава само да се нанесат. Това им спестява купуването на домакински уреди и мебели, които да заменят остарелите соцвещи в панелките. Както и ходенето по мъките с некоректни хазаи.

Бум на строителството у нас се наблюдава предимно при изграждането на бизнес сгради и ваканционни селища. Рентиерството е все още слабо развито заради сравнително ниските наеми на апартаментите в сравнение с продажната им цена. Желанието на българите да живеят в собствено жилище е другата причина все още да не се влагат усилено пари в подобни сгради, твърди Димитрова. Най-често родните инвеститори в недвижими имоти са строителните фирми. Те се нуждаят от бързо възвръщане на капитала. Затова предпочитат да продават готовите сгради вместо една по-бавна възвръщаемост при отдаване под наем.

Ниските кредити, които банките предложиха, дадоха възможност на много хора да си купят собствено жилище. Голяма част от тях се отдават под наем, за да бъдат погасени заемите.

в-к Стандарт

Видяна общо: 463 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.