Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Искаме си българските паспорти

Дата: 14.12.2005

Илия Стояновски е роден през 1985 г. в Скопие, в квартал "Чаир", известен и днес като Българската махала. Следва специалност международни отношения в УНСС-София. Член на Македонското студентско дружество "Вардаръ", основано в 1925 г., забранено през 1944 г. и възстановено в 2004 г.

- Илия, защо решихте да учите в България?

- Преди всичко - защото съм българин. Но и образованието в България е на много по-високо равнище, отколкото в македонските университети. Моите връстници бързо разбраха това и идват тук да продължат образованието си. Тук могат да научат и историята си, защото в Македония ни пълнят главите с фалшификации.

- Какви са целите на МСД "Вардаръ"?

- Целите ни са да работим за издигането на македонската академична общност и македонската емиграция в културно-просветно отношение; да развием сред членовете си дух на солидарност и взаимопомощ; да работим за ползотворното развитие на културно-просветните и обществено-политическите връзки между Република Македония и Република България. Македонските студенти в България имат нужда от историческа информация за тяхното минало, информация за преодоляване на административните затруднения, с които се сблъскват тук.

- Имате ли проблеми с полицейските служби в Република Македония?

- Аз лично не съм имал проблем, може би защото имам българско гражданство. Някои мои приятели от "Вардаръ" имат проблеми, тъй като ги викат на т.нар. информативни разговори, питаха ги за дейността на дружеството и т.н. Но членовете на "Вардаръ" няма от какво да се страхуват. Ние не сме терористична организация и не представляваме опасност за държавността на Македония. Нашите цели са ясни.

- Според вас прави ли България нещо в подкрепа на МСД "Вардаръ" и защитава ли българската кауза в Македония?

- Помагат ни отделни хора и организации. Сред тях е и партията ВМРО-БНД. Не мога да кажа, че България не прави нищо, тъй като дава стипендии за студенти от Македония. Но проблемът е друг. Много дълго се чака - вече 3 години - за българско гражданство. Затова апелирам до българското правителството този процес да се съкрати. На нас, българите от Македония, гражданството ни е отнето през 1945 г. Така че става въпрос не за придобиване, а за възстановяване на българското гражданство.

- Какво мислите за бъдещето на Македония?

- Това, което трябва да се направи, е колкото се може по-скоро отваряне на границите между Македония и България. Това е единственото спасение за нашата родина. Само така целостта на Македония може да се запази.

Интервю на Виржиния Стоянова

Видяна общо: 397 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.