Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Община и частници вдигат рибарско селище и кей край язовир Доспат

Дата: 15.12.2005

18-километровият язовир Доспат, който е на територията на две области - Смолянска и Пазарджишка, ще се сдобие с рибарско селище и кей, съобщи кметът на Доспат Красимир Долев.
Ще вдигнем малки вили на брега на изкуственото езеро, за да развием риболовния туризъм. Планираме да подобрим и зарибяването с пъстърва откъм селището, обясни градоначалникът.
Проектът ще бъде реализиран върху общински терени около южния бряг на язовира. Те са с обща площ 14 декара и се намират на 1 км. от стената. Няма да има такса за риболовците, както е по другите места, те ще заплащат единствено нощувките, разказа още Красимир Долев.
Партньор на общината в начинанието ще бъдат търговско дружество и неправителствена организация, а плановете са крупната инвестиция да стартира още тази пролет. В по-далечен план се предвижда и изграждане на пристанище за яхти с хангари и моторни лодки. След смъртта на крупния бизнесмен и запален яхтсмен Стоян Петралийски обаче няма инвеститор за този проект. В момента десетина катера и лодки порят водите на езерото, но зимно време любителите на риболова са принудени да транспортират плавателните съдове до къщите си - в Гоцеделчевско и района, тъй като няма къде да ги оставят. Според Красимир Долев с изграждането на хангар и пристанище този проблем ще бъде решен.

Засега на брега на язовира има само 4-5 малки хотелчета, а в целия Доспат те са не повече от 10. Легловата база в града е с 1200 места и през лятото се пука по шевовете заради многобройните летовници. През активния сезон жителите на града се увеличават 5-6 пъти като на празника на града през август стават дори 30 хиляди, признават от общината и уточняват, че туризмът е бъдещето на Доспат.

Развитието на туризма и строителството в населените места в региона на Смолян доведе и до масови покупки на жилища от страна на чужденци. Тъй като нямат право да придобиват земя, те предпочитат да инвестират в апартаменти в района на Пампорово и Чепеларе.

По данни на районния съд в Чепеларе само през последната година регистрираните сделки с имоти са скочили тройно. Докато по-рано регистрирахме по 300 продажби годишно, то до декември тази година те вече приближават 1000, посочи единственият за последните 5 години нотариус в града Делян Кръстанов. Обзавелите се с жилища в Пампорово са предимно жители на Обединеното кралство - британци, ирландци и шотландци. Не липсват обаче и австралийци. Не са рядкост и учредяването на ЕООД-та между чужденци и българи, за да могат задграничните инвеститори да имат права върху сградите.

Към момента имотите в Чепеларе вървят по 20 - 30 хил. евро, докато в Пампорово най-евтината регистрирана сделка е за 70 хил. евро кв. м., но за жилища в незавършен вид.

Анета Кисьова

Видяна общо: 397 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Община и частници вдигат рибарско селище и кей край язовир Доспат
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.