Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ден на България на 435-ия коледен базар в Страсбург

Дата: 13.12.2005

България днес е домакин на 435-ия коледен базар в Страсбург, който се организира без прекъсване от 1570 г., съобщи кметството на френския град. Помощник-кметът Паскал Манген, който отговаря за европейските и международните отношения, покани 18-те български наблюдатели в Европейския парламент да присъстват на тържеството.

На централния площад "Гутенберг", който се намира точно срещу прочутата асиметрична катедрала на Страсбург, се изгражда българско "селище". Негови стопани ще бъдат наши занаятчии, поканени да представят традициите на страната. Там ще има изложба на икони, вечерта танцьори ще изпълнят фолклорна програма. Поканен е и мъжки хор за църковни песнопения. На гражданите ще бъде предложено да опитат български специалитети и вина. Целта е французите и гостите на Страсбург да открият богатството на България чрез нейната култура и гастрономически умения, обяви кметството.

Българският ден се вписва в поредица от 500 културни прояви в чест на Коледа, които са разпределени от 26 ноември до 31 декември. Страсбург има амбицията да бъде признат за международна "Коледна столица" и затова от 14 години кани различни държави да поемат домакинство над някой от празничните дни. Всяка година градът отчита над един милион посетители на коледния базар. В рамките на т. нар. Страсбургски клуб градът поддържа от 2003 г. близки отношения със София, Пловдив, Русе и Стара Загора.

в-к Сега

Видяна общо: 386 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.