Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Американски изследователи предлагат мисия до Нептун

Дата: 18.12.2005

Нептун и неговата най-голяма луна, Тритон, ще бъдат цел на мащабна космическа експедиция през следващите десетилетия, ако група американски изследователи успее да наложи проекта, съобщи BBC News.

Научният екип обмисля концепцията за майка-кораб и по-малки сонди, които да изследват ледения гигант, отстоящ на 4,5 млрд. км от Слънцето.

До момента само Вояджър 2 е посещавал Нептун при полета си от 1989 г.

Подобна мисия ще струва около три-четири милиарда долара и за осъществяването й ще има нужда от международни партньори.

Учените, посветени на мисията, ще трябва да й отдадат цялата си кариера. Първоначалните изчисления показват, че от началото до края на мисията ще минат около 30 години. Космическият кораб на експедицията ще тежи 36 тона и ще се задвижва с ядрена енергия и технологична система, основана на йонната тяга.

Само подобна конфигурация е способна да осигури на мисията мощта и гъвкавостта да издържи на пътуване през Слънчевата система и изпълнение на научните цели.

Отделни сонди ще изследват Нептун, а корабът-майка ще кацне на спътника Тритон, което ще е невероятно инженерно предизвикателство, защото луната има твърде рядка атмосфера и парашутите няма да успеят да забавят скоростта на преминаването през газовата обвивка.

Ако тази мисия се осъществи, тя ще е сред флагманите на американските космически проучвания.

Econ.bg 

Видяна общо: 364 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.