Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

България и Гърция подписаха декларация за развитието на транспортните връзки

Дата: 14.12.2005

Министърът на транспорта на Република България Петър Мутафчиев и министърът на транспорта и съобщенията на Република Гърция Михалис Ляпис подписаха декларация за развитието на транспортните връзки между двете страни. Това стана по време на официалното посещение на българския транспортен министър в Солун на 8 и 9 декември 2005 г.

С подписването на съвместната декларация двамата министри изразяват задоволството си от предприетите действия за висококачествени железопътни услуги между Солун и София. Те изразиха желание да подкрепят изграждането на високоскоростна железопътна мрежа в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която ще свърже главните градове и столици на Югоизточна Европа. В тази връзка предстои подписване на споразумение през месец януари 2006 г.

По отношение на транспортната инфраструктура беше изразено общо становище за ускореното развитие на Общоевропейски транспортен коридор ІV, като част от Транс-европейската транспортна мрежа и Общоевропейски транспортен коридор Х – като един от приоритетите за удължаване на Общоевропейски транспортни коридори.

Двете страни потвърдиха общите си планове и срокове за:

  • Подобряване на инфраструктурата на железопътната линия по коридор IV не по-късно от 2011 г.
  • Строежа на магистрала Солун-София-Видин/Лом до 2013 г.
  • Развитие на жп връзка до пристанище Лом до 2013 г., за да се осъществи връзка между пристанищата Лом и Солун.

Двамата министри изразиха удовлетворението си и от откритото ГКПП Драма - Ексохи - Илинден - Гоце Делчев, с което ще се улеснят транспортните връзки между България и Гърция.

Ще бъдат предприети всички необходими стъпки за приключване на подготовката и стартирането на строителните дейности, като осигурят необходимите средства от националните си бюджети, ЕС и международни финансови институции.

bgfactor.org

Видяна общо: 416 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | България и Гърция подписаха декларация за развитието на транспортните връзки
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.