Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Затварят хиляди хотели и ресторанти

Дата: 16.12.2005

Хиляди хотели, ресторанти и други заведения за обществено хранене ще бъдат затворени принудително след 1 януари 2007 г., защото не са въвели системата за анализ на риска и оглеждането на критичните точки, известна като "ХАСЕП". Това заяви председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов. Въвеждането на "ХАСЕП" е задължително изискване на Европейския съюз, с което страната ни се е ангажирала в преговорния процес. То е залегнало в приетия през август м.г. Закон за храните и засяга всички обекти, в които се приготвя и предлага храна.

У нас според статистиката на НСИ има регистрирани около 1 400 хотела, а по данни на мениджмънт клуба те са към 1 700. В тази бройка не влизат огромната част от семейните хотели, които са с по-малко от 30 легла или под 15 стаи. Не се отчитат и ведомствени бази, хижи, мотели, столове и т.н. Всички те обаче са длъжни да въведат "ХАСЕП". Броят на официално регистрираните ресторанти в страната пък е между 5 000 и 6 000. В същото време консултантските компании у нас, които въвеждат правилата по въпросната система, са само трийсетина на брой. Затова експертите са изчислили, че през оставащата 1 година до влизането ни в ЕС, не е възможно "ХАСЕП" да обхване всички обекти и това ще доведе до масови глоби и затваряне на хотели и ресторанти, подобно на млекопреработвателните предприятия и кланиците. Глобите за физически лица са от 200 до 1 500 лв., а при повторно нарушение - от 1 500 до 3 000 лв. За юридически лица санкциите са в двойни размери.

До момента нито един хотел или ресторант у нас дори не е започнал да внедрява "ХАСЕП", въпреки че мениджърите на хотели и ресторанти са предупредени отдавна, твърди Илиян Иванов. Сред причините според него е и тази, че не се изисква задължителна сертификация по "ХАСЕП", а само нейното въвеждане. То обаче трае около 12 месеца, а понякога и повече, защото е свързано с инвестиции, ремонт на помещения и закупуване на ново оборудване. Средствата, необходими за внедряване на новите норми в един средно статистически ресторант, който разполага с 50 места, 20 човека персонал и е с категория 2 звезди, например са около 9 000 лв.

Друг проблем, свързан с "ХАСЕП", се отнася до ролята на държавата. Оказва се, че в момента няма обучени държавни служители, които да контролират въвеждането на системата. Органи като ХЕИ и ДВСК също трябва да имат определени познания в тази връзка, но досега нищо не е направено, твърди Анастасия Панайотова, зам.-шеф на хотелиерския мениджмънт клуб. Предполага се също, че цената на услугата по въвеждането на системата ще се покачи, когато процесът започне, защото търсенето ще е много голямо, а предлагането - малко.
В специален меморандум преди няколко месеца браншовици и собственици на хотели са настояли държавата да намери механизъм за отпускане на субсидии с цел подпомагане на обектите при въвеждането на системата "ХАСЕП". Като аргументи за това хотелиери и ресторантьори са изтъкнали, че в крайна сметка тя ги ангажира и задължава да въведат тези евроизисквания. Нищо обаче не е последвало в отговор на тези искания и бизнесът е оставен да се справя сам. Не се очаква и удължаване на срока за въвеждане на системата, защото собствениците на обекти са били отдавна запознати с изискванията на ЕС.

В началото на 2006 г. мениджърският клуб организира международна конференция по проблема, на която са поканени представители на европейски хотелски асоциации и най-добрите специалисти по въвеждането на "ХАСЕП".

в-к Монитор

Видяна общо: 350 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.