Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Рим затвори двореца на Нерон

Дата: 16.12.2005

Дворецът на император Нерон, една от най-популярните туристически забележителности на Вечния град, се руши и се налага спешно да бъде затворен, обяви в понеделник италианското министерство на културата. Роко Бутильоне, който се опитва да отложи съкращаването на бюджета на ведомството си за 2006 г., заяви, че просмукваща се вода руши фреските в сградата и те са започнали да падат. От вчера дворецът е затворен за посещения за срок около две години. "Не можем да гарантираме сигурността на туристите", каза Бутильоне пред репортери.

Domus Aurea, Златната къща, е своеобразен паметник на самия император, издигнат след големия пожар, унищожил Рим през 64 г. Той е наречен така, защото някои от залите му са били покрити със златен варак, а голяма златна статуя на Нерон се е извисявала над комплекса. През 1999 г. след 20 години разкопки и реставрация 32 от общо 150-те помещения на двореца бяха открити за посещения. Сградата се намира непосредствено до Колизеума и дневно през нея преминават по около 1000 посетители. Според министър Бутильоне само за спешния й ремонт са нужни около 5 млн. евро. Експертите на министерството оценяват цялостната реставрация на двореца и околността му на 130 млн. евро. Вместо това в бюджета на министерството на културата за 2006 г. са предвидени съкращения от 48 млн. евро.

В момента вървят интензивни проверки на всички археологически обекти в Рим, след като миналия месец участък от древна стена с дължина 15 м на римския форум падна върху пътеката, водеща към Арката на Тит и Колизея. За щастие тя се срути през нощта, поради което нямаше пострадали. До падането й обаче състоянието й е било оценявано от екстертите като добро и стабилно. Според Анджело Ботини, шеф на археологическите служби на Рим, проблеми съществуват и с баните на Каракала.

Ройтерс

Видяна общо: 338 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.