Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Защитените територии в България са застрашени от инвестиционни проекти

Дата: 15.12.2005

Защитените територии в България са застрашени от инвестиционни проекти, които увреждат природната среда и влошават качеството на живот на местните хора и възможностите им за развитие на малък бизнес, свързан с алтернативния туризъм. Около това мнение се обединиха Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), Българската фондация Биоразнообразие (БФБ) и Асоциацията на парковете в България.

Според председателя на БААТ Любомир Попйорданов законодателната рамка, свързана с туризма, е остаряла и създава пречки пред развитието на еко- и селския туризъм в селата и планините. По думите му от гледна точка на развитието на алтернативните форми на туризъм, са създадени множество пречки пред развитието на малкия бизнес и предприемачеството, за които специализираният туризъм е възможност за поминък. Желанието на едрия бизнес да строи големи курорти противоречи на интересите на местните хора и спъва предприемаческата им инициатива, каза Попйорданов.Той допълни, че за богатите туристи качеството на природната среда е основен критерий при избора на дестинация.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България отбеляза, че опазването на биоразнообразието е заплашено както по Черноморието, така и в планините, където се разрастват зимните курорти.

Изпълнителният директор на БФБ Росен Василев посочи, че най-малко 10 процента от територията на страната трябва да бъдат защитени територии, а към днешна дата процентът е под 5.

Трите организации призоваха правителството и парламента да започнат изпълнението на Националната стратегия  за развитие на екотуризма. Така ще бъдат подпомогнати малкият и среден бизнес в селските и полупланинските райони, посочи Любомир Попйорданов.

БНР
 

Видяна общо: 344 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Защитените територии в България са застрашени от инвестиционни проекти
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.