Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Мегапроекти убиват селския туризъм

Дата: 19.12.2005

Защитените територии в България са застрашени от големите инвестиционни проекти, които увреждат природната среда и пречат на развитието на селски и алтернативен туризъм, заяви Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм.
Според него желанието на едрия бизнес да строи големи курорти противоречи на интересите на местните хора и спъва предприемаческата им инициатива. Не може да очакваме богати туристи докато не се решат тези проблеми. Чужденците държат на качеството на околната среда, допълни Попйорданов.

Според Росен Василев от Българска фондация "Биоразнообразие" пък в момента за защитени територии са обявени по-малко от 5% от територията на страната. Ако този процент бъде вдигнат на 10%, ще бъдат подпомогнати местните жители да развиват екотуризъм, каза той. Според неправителствените органзации трябва да се приемат специални устройствени закони за територии като Черноморското крайбрежие и планините, които ще уредят част от  проблемите и ще спомогнат за развитието им. Във Франция например съществува закон за планините, който регулира развитието на туризма в тези територии, каза Василев. Двете организации призоваха държавата да изпълни Националната стратегия за екотуризма, която ще спомогне развитието на туризма в селските и полупланински територии. Така страната няма да е разделена на гета и скъпи курорти, а хората в малките села няма да са бедни и безработни, обясни Попйорданов.

Сребрина Ефремова

Видяна общо: 407 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.