Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Унгария одобри офертата на ВАА за Будапещ Еърпорт

Дата: 19.12.2005

Правителството на Унгария очаква сделката по продажбата на 75 % минус една акция от капитала на Будапещ Еърпорт на британския оператор на летища ВАА да бъде подписана възможно най-скоро, заяви министърът на икономиката Янош Кока, цитиран от Глобал инсайд (Global Insight). По-рано тази седмица ВАА излезе с най-високата оферта за летището в Будапеща, предлагайки 2.19 млрд. долара, както и се ангажира да инвестира допълнително 471.8 млн. долара в модернизацията му в следващите пет години. Това стана възможно, след като унгарската агенция за приватизация APV одобри офертата на британското дружество. Така ВАА ще спечели правата да оперира унгарското летище в следващите 75 години.

Британският оператор спечели търга, побеждавайки германските Фрапорт и Хохтийф. Това е петият опит за раздържавяване на оператора на летището в Будапеща и ще се превърне в най-голямата приватизационна сделка в Унгария. С продажбата на Будапещ Еърпорт унгарският кабинет се надява да изпълни целите, залегнали в бюджетната програма за 2005 г.

Продажбата на летището в Будапеща отново предизвика доста спорове. Опозиционната партия Фидез се опита да блокира раздържавяването на Будапещ Еърпорт със стачни действия на работещите, които настояваха гарантиране на работните места след приватизацията, както и гаранции, че в следващите три години заплатите ще достигнат нивата на тези в Европейския съюз.

Цената, която ВАА предложи, е близо 30 пъти повече от годишните приходи на Будапещ Еърпорт и двойно повече от подобни сделки в сектора.

Рейтинговата агенция Стандарт енд Пуърс не се впечатли от това и дори понижи дългосрочния кредитен рейтинг на британското дружество. Единствено партията Фидез заяви, че цената е прекалено ниска.

Budapestsun

Видяна общо: 416 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.